Trafikverkets förslag till nationell plan

1 september 2017

Trafikverket presenterade under torsdagen 31 augusti 2017 sitt förslag till nationell plan för transportsystemet 2018–2029. I planen berörs bland annat Ostlänken (sträckan Järna – Linköping) där hastigheten föreslås sänkas från 320 km/h till 250 km/h – ett förslag som inte påverkar restiderna för oss i Nyköping.

Ostlänken byggs inom planperioden

Ostlänken ska byggas inom planperioden men kommer inte att vara färdig till 2029, enligt förslaget. I planen finns 35 miljarder kronor avsatta för bygget av Ostlänken. Den totala kostnaden beräknas vara ca 54 miljarder. Trafikverket ser att kostnaderna kan minskas med 10 miljarder om den nya järnvägen byggs för tåg som kör 250 km/h Istället för 320 km/h. Spåren kan då byggas på ett enklare och därmed billigare sätt där bland annat kravet på kurvradier minskar. Enligt Trafikverket påverkas restiderna på hela sträckan med 6 minuter. För Nyköpings del påverkas inte restiden till Stockholm alls. Här har det hela tiden planerats för trafikering av regionaltåg som kör i 250 km/h.

Kan vara positivt för Nyköping med 250 km/h

Förslaget med sänkt hastighet på den nya järnvägen kan vara positivt för Nyköpings del då hastighetskillnaden mellan höghastighetståg och regionala tåg uteblir. Detta gör att tidigare befarade kapacitetsbrister på grund av olika hastigheter för olika tåg försvinner.

Vad Trafikverket förslag betyder för placeringen av järnvägsstationen på Stockholm Skavsta flygplats vet varken Trafikverket eller Nyköpings kommun i dagsläget. Ett nytt förslag om att, istället för på huvudbanan, placera stationen på en bibana en bit ifrån flygplatsen som just har varit ute på samråd. Nyköpings kommun står fast vid att stationen bör placeras i direkt anslutning till järnvägens huvudbana. Läs mer om Nyköpings kommuns yttrande till Trafikverket.

Nyköpings kommuns eget arbete med planering Nyköpings resecentrum fortsätter och påverkas inte direkt av det nya förslaget. Hur förslaget i övrigt påverkar och vad regeringens beslut blir återstår att se.

Trafikverkets förslag är på uppdrag av regeringen

De åtgärder som föreslås i förslaget ska enligt Trafikverket bidra till att skapa ett effektivt och hållbart transportsystem i dag och för framtiden, och förbättra möjligheterna för individer och företag att möta dagens och morgondagens utmaningar. Den statliga planeringsramen för åtgärder i transportinfrastrukturen för perioden 2018–2029 är beslutad av riksdagen och uppgår till 622,5 miljarder kronor. Det är en ökning med 100 miljarder kronor jämfört med befintlig plan. Trafikverkets arbete har skett på uppdrag av och enligt direktiv från regeringen. Läs mer på Trafikverkets webbplats.