Kommunstyrelsen 28 augusti

22 augusti 2017

Yttrande över Trafikverkets förslag till ny bibana till Stockholm Skavsta flygplats fanns med på dagordningen när kommunstyrelsen sammanträdde måndag 28 augusti.

På dagordningen stod också en förstudie om byggnation av ny förskola i östra delarna av Nyköpings tätort och nya tomter i Örstig. Kommstyrelsen tog också ställning till ett förslag till revidering av avgifter för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet.

Nyköpings kommun kritisk till Trafikverkets förslag till ny bibana
Trafikverkets förslag till ny bibana innebär inskränkningar i Stockholm Skavsta flygplats möjligheter att utvecklas och bedömer inte flygplatsen ur ett trafikslagsövergripande perspektiv.

Så skriver Nyköpings kommun i yttrandet över Trafikverkets kompletterande järnvägsutredningen med ny koppling till Stockholm Skavsta flygplats.

- Förslaget är inte förenligt med kommunens översiktsplan och påverkar kommunens möjligheter att utvecklas, skriver kommunen. Trafikverkets utredning är också delvis bristfällig i sin analys och sätter inte frågan i rätt perspektiv utan har en väldigt snäv avgränsning.

Nyköpings kommun ställer sig alltså inte bakom Trafikverkets förslag till förändring av bibanan och säger nej till förslaget. Kommunen ser inte att Trafikverket sätter Stockholm Skavsta flygplats i dess rätta perspektiv utifrån ett trafikslagsövergripande perspektiv och spelar bort en nationellt viktig resurs. Samtidigt menar man att förslaget försenar Ostlänken.

- Den förståelse och acceptans för projektet Ostlänken som kommunen har varit med och jobbat för påverkas negativt med ett så stort ”inspel” och omtag som förslaget innebär, står det i yttrandet till Trafikverket. Det kan innebära ifrågasättande kring målet och syftet med Ostlänken.

Kommunen anser att utredningen utgår från delvis fel utgångspunkter och att det material som presenteras inte uppfyller de krav som bör ställas på en järnvägsutredning. Utredningen utgår från en viss trafikering som varken Trafikverket styr över eller vet hur den kommer att se ut. Detta anser inte kommunen bör vara en given förutsättning.

För kommunen viktiga aspekter som påverkan på kommunens möjlighet till utbyggnadsutveckling belyses inte och valt förslag har inte stöd i kommunens översiktsplan.

Nyköpings kommun anser att förslaget innebär följande negativa konsekvenser för kommunens utveckling och värden:

• Förslaget innebär en barriäreffekt och en uppdelning av verksamhetsområdet Skavsta.

• Förslaget innebär ytterligare en barriär för Nyköpings utveckling västerut och riskerar att försämra möjligheten att utnyttja kommande väganslutning mellan E4 och Skavsta för framtida anslutningar.

• Förlängda restider till och från Nyköping vilket minskar Nyköpings attraktion


Nya tomter i Örstig
Kommunen planerar nya tomter för villabebbygelse i Örstig. Sammanlagt handlar det om 50 villatomter med försäljningsstart hösten 2017. Inför kommande bostadsbyggnation tas en ny detaljplan fram.


Förstudie om ny förskola på Öster
Tekniska divisionen får i uppdrag att genomföra en förstudie för byggnation av en ny förskola vid Träffen eller Långberg. En analys visar att det saknas förskoleplatser i Brandkärr och dessutom är Fjärilens förskola i behov av renovering. Förstudien ska visa vilket alternativ som är bäst och hur de gamla lokalerna ska användas.

Revidering av avgifter
Revideringen av avgifter inom förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet innebär bland annat att avgiften för en tillfällig fritidshemsplats höjs från 40 kronor per dag till 100 kr. Ändringen har sin bakgrund i att det numera finns krav på att den som undervisar på fritidshem ska ha lärarlegitimation samt vara behörig för undervisning i fritidshem. Fritidshemmens syfte, uppdrag och innehåll har också förtydligats genom regeringsbeslut för att uppnå höjd kvalitet i fritidshemmen.

Kommunstyrelsens underliggande handlingar och beslut hittar du via länken till höger.