Höjden vanligaste synpunkten på byggnader i Västra hamnen

30 november 2017

Tidigare i höstas arrangerades samråd för detaljplaneförslaget för Västra hamnen i Spelhagen. Sen dess pågår arbetet med att sammanställa alla synpunkter som kom in. 

Även kompletterande utredningar görs inför granskningen som förväntas våren 2018.

Klövern vill bygga 500 nya bostäder

Det är fastighetsbolaget Klövern som tillsammans med kommunen fortsätter det pågående förvandlingsarbetet av området. Detaljplaneförslaget innebär 500 nya bostäder och plats för företag tillsammans med gång- och cykelvänliga kajer och möjligheter för affärsverksamhet och caféer.

- Vi arbetar med att bearbeta de synpunkter som kom in under samrådet och så gör vi en del kompletteringar och revideringar i handlingarna, säger Louice Persson, planarkitekt i Nyköpings kommun. Tyvärr tar arbetet längre tid än vad vi räknat med och granskning av detaljplanen kan väntas först till våren 2018.

Skiss gjord av Archus från Klöverns gestaltningsprogram för Västra hamnen. 

Höjden på byggnader och tillgänglighet till kajerna

Synpunkterna som kom in under samrådet rör till största delen höjden på byggnaderna och tillgängligheten till kajerna. De kompletterande utredningarna handlar om allt från föroreningsfrågor, riksintressen och tätheten i förslaget. Läs mer om samrådet som pågick juni-september 2017.

Granskning är nästa steg i processen

Efter ett samråd bearbetas detaljplaneförslaget utifrån de synpunkter som kom in, och eventuella kompletteringar av utredningar och analyser görs. Det bearbetade planförslaget skickas sen ut för granskning under, i det här fallet, 3 veckor. För Västra hamnen kommer granskningen att ske våren 2018. Då kommer handlingarna finans att läsa här via nykoping.se och via ett anslag i Stadshusets foajé.

Efter granskningen antar Bygg- och tekniknämnden eller kommunfullmäktige detaljplanen. Alla vars synpunkter inte har blivit tillgodosedda under planprocessens gång får besked om det inför antagandet. Samtliga yttranden och bemötanden redovisas i granskningsredogörelsen.

Beslut om antagande anslås på Stadshusets anslagstavla. Om inget överklagande sker inom tre veckor från det att detaljplanen antagits vinner den laga kraft. Eventuell överklagan görs till kommunen för rättidsprövning och handläggs sedan av Mark och miljödomstolen. Läs mer om hela detaljplaneprocessen.

Nyköping växer varsamt mot framtiden

Vill du veta mer om hur Nyköping växer, se vår film "Nyköping växer varsamt mot framtiden".

På webbplatsen nykoping.se/motframtiden finns information om hur några av de olika stadsdelarna i Nyköping förändras.