Gripemuseet flyttar snart

18 december 2017

Harald Gripes modellteatersamling och de modellteatrar som visas på Gripes modellteatermuseum flyttar till nya Sörmlands museum som öppnar hösten 2018. Nyårsafton 2017 är sista dagen Gripes modellteatermuseum har öppet för allmänheten i nuvarande lokaler på Prästgatan 12.

Efter stängningen ska materialet gås igenom av två papperskonservatorer. De kommer att rengöra och kontrollera modellteatrarna så att de inte är angripna av skadedjur. Under sommaren flyttar samlingen in i nybyggda Sörmlands museum i Spelhagen vid västra hamnen. Modellteatrarna ska visas väl synliga i nya museet.

Länsmuseum lockar fler besökare

Nya Sörmlands museum öppnar för allmänheten hösten 2018. Det blir ett länsmuseum som ska locka besökare från hela Södermanland men även turister.

- Det finns flera fördelar med flytten. Modellteatrarna kommer att bli mer tillgängliga i det stora huset och sammanhanget. De är otroligt vackra och bjuder på en spännande, analog upplevelse som känns extra värdefull i dagens digitala samhälle. Det blir också en bättre och mer professionell vård av samlingen än vad kommunen har haft möjlighet att ge. Samlingen kommer till lokaler som just är byggda för att visa och bevara konst- och museiföremål, säger verksamhetschef Eva Rydén.

Besök Gripes modellteatermuseum på Nyårspromenaden

Söndag 31 december hålls den årliga nyårspromenaden klockan 16.00-18.00 med start på Stora Torget. Då har modellteatermuseet öppet för sista gången för allmänheten i nuvarande lokaler - välkommen då!

Gripes Modellteatermuseum ligger intill Barnkulturcentrum på Prästgatan 12 (bakom Culturum).

Kontakt för frågor

Eva Rydén
Verksamhetschef för kultur och bibliotek
Barn Utbildning Kultur
Nyköpings kommun
Tfn 0155-24 89 96

Karin Lindvall
Länsmuseichef
Sörmlands museum
Tfn 0155-24 57 04