Nya Sörmlands museum

6 december 2017

Har ni sett det stora, grå huset som tar form i västra hamnen? Här byggs nya Sörmlands museum som öppnar för allmänheten hösten 2018.

Med 13 000 kvadratmeter inomhus och 1 000 utomhus blir nya museet en av Nyköpings största samlingspunkter framöver.

– Det blir ett hus som är öppet för alla – fullt av människor, berättelser och olika perspektiv. Det blir en plats för upplevelser och engagemang, för samtal, debatt, allvar och lek. Vi öppnar platsen även utomhus. Med både torg och park blir det plats för utställningar, evenemang, uteservering, odlingar och lekplats. Själva fasaden är en utställning i sig i grafisk betong med foton ur museets stora fotosamling med sörmlänningar från hela världen, säger Karin Lindvall, chef för Sörmlands museum.

Utställningarna, både ute och inne, kommer att variera och kan vara allt från kulturhistoriska temautställningar till snabba kommentarer på aktuella samtidsfrågor, konstutställningar - en stor internationell utställning eller en liten utställning gjord av en skolklass.

Föremålen visas genom berättelser

Museets cirka 75 000 föremål kommer att visas på ett nytt sätt med fokus på människor och berättelser. Museimagasinen ligger mitt i huset och är på olika sätt både synliga och öppna för besökarna. I traditionella museimagasin organiseras samlingarna vanligen efter materialkategorier exempelvis stolar för sig, arkivhandlingar för sig och textil för sig.

- Vi utgår istället från människor och deras berättelser. Föremål, bilder och arkivmaterial kopplas till de berättelser och historiska sammanhang som de ursprungligen funnits i. Vi kommer också att arbeta med film, ljus och ljud för att förstärka upplevelser och berättande. Samlingarna kan verkligen ge perspektiv på vår samtid och på hur det är att vara människa, säger Karin Lindvall.

Nyköpings kommun är med och finansierar

Nyköpings kommun är med och finansierar verksamheten genom ett årligt driftsbidrag. Den kommunala verksamheten Bild- och företagsarkivet kommer att flytta till det nya huset, liksom Gripes modellteatersamling.
Museet är ett länsmuseum och ska locka besökare från hela Södermanland men även turister och övriga nyfikna.

- Det kommer att bli en naturlig mötesplats för många människor med olika intressen. Exempelvis kommer skolor från Nyköping och hela länet att kunna använda museet som en mötesplats för att lära sig mer om kultur och historia, säger Carina Wallin, ordförande i Kultur- och fritidsnämnden.

Smakprov - nya Sörmlands museum som invigs hösten 2018:

  • Museets cirka 75 000 föremål kommer att visas på ett nytt sätt med fokus på människor och berättelser.
  • Vid invigningen kommer tio nyproducerade utställningar att visas. De handlar om angelägna frågor, historia, konst och slöjd. Det blir bland annat en stadshistorisk utställning och en om området där nya museet ligger.
  • Stora och små kan delta i kurser och workshops i pedagogiska verkstäder, exempelvis i träverkstaden eller textilverkstaden.
  • Lekplats och barnanpassat utbud.
  • Restaurang och café med servering både inomhus och utomhus.

Läs mer på: sormlandsmuseum.se