Kan du ge stöd och trygghet till andra som har det tufft?
Bli god man och hjälp en medmänniska med vardagslivet.
En god man hjälper personer som har svårt att klara sin ekonomi eller annat som tillhör vardagslivet. Det kan till exempel vara att:
• Betala månadens räkningar och portionera ut fickpengar
• Boka tid och vara med på möten hos myndigheter eller vården
• Ansöka om exempelvis bostadsbidrag eller andra stödinsatser
• Du träffar den person du hjälper cirka 1-2 gånger i månaden
• Du får ersättning för ditt arbete
Hur blir jag god man?
1. För att bli god man behöver du först anmäla dig till en informationsträff. På informationsträffen berättar vi mer om uppdraget och du får möjlighet att ställa frågor.
2. Efter att du varit på en informationsträff kan du anmäla ditt intresse genom att skicka in en intresseanmälan.
3. När du har lämnat in din intresseanmälan kontaktar vi dig och bokar in en fysisk träff där vi går igenom vad uppdraget innebär mer i detalj.
Läs berättelser om hur det är att vara god man
Åke har tidigare arbetat som polis och är god man åt yngre personer som haft det trassligt i livet.
– Att få vara med i ett sammanhang som gör skillnad för någon som behöver det allra mest, det är anledningen till att jag fortsätter.
Varför valde du att bli god man?
Innan jag blev pensionär arbetade jag som polis i många år. I samband med jobbet hade jag kontakt med ett gruppboende som hade problem med en ung kille som inte stannade hemma om kvällarna. Efter att vi träffats några gånger fick jag frågan om att bli god man åt honom. Jag tackade ja och sedan dess har vi följts åt genom livets alla möjliga sammanhang, både glada och sorgliga stunder. Det har varit en häftig resa. Efter den gången har jag fortsatt vara god man och jag trivs väldigt bra.
Vilka slags uppdrag har du?
Jag har uppdrag i form av yngre personer som har en psykisk sjukdom. Det är människor i början av livet som fortfarande har möjlighet att komma in i samhället om de får rätt hjälp. Många har varit med om jobbiga saker och har ofta ett stukat självförtroende och vågar till exempel inte kontakta myndigheter själva. För dem blir det en lättnad att jag som god man hjälper till att reda ut situationer, sköter kontakter och ser till att de kan bygga upp sitt självförtroende igen. Efter lite tid klarar många sig själva och då är det också viktigt att man avslutar uppdraget så att de får en chans att ta sig ut i livet på egen hand.
Hur många uppdrag har du?
Just nu har jag nio uppdrag. Jag har tid och ork och tycker det är fint att kunna göra skillnad för de här människorna. Som god man ingår det i uppdraget att bevaka rätt, alltså att se till att huvudmannen får det skydd och de rättigheter som han eller hon ska ha. Det absolut viktigaste med mitt uppdrag är att se till att personen verkligen får den hjälp den har rätt till. Jag frågar om personen till exempel får komma ut på sina dagliga promenader som det är tänkt eller om den massage personen har rätt till faktiskt blir av. Jag som god man blir den som för deras talan eftersom de många gånger inte vågar göra det själva.
Behöver man ha några speciella egenskaper eller förkunskaper för att bli god man?
Nej, inte mer än sin egen livserfarenhet. Det är den viktigaste egenskapen. Men det är alltid bra att vara en god lyssnare och att man är intresserad av människor och att kunna göra skillnad till det bättre. Det underlättar även om man har en uppfattning om hur samhället och myndigheter fungerar. Försäkringskassan är till exempel en gigantisk organisation och kan vara svår att hitta rätt i till en början. Men med tiden tränar man in en färdighet i att hantera myndighetskontakter och i de allra flesta fall är alla väldigt tillmötesgående och vill hjälpa till.
Vad är det bästa med att vara god man?
Att man verkligen kan göra skillnad för människor som inte själva klarar av att hitta rätt i samhället.
Finns det några utmaningar med uppdraget?
Utmaningen är att dra gränsen för vad som ligger inom uppdraget och inte. Jag hör om gode män som åker och handlar, hjälper till att flytta, sätter upp gardiner och gör andra saker som egentligen inte ingår i vårt uppdrag. Men eftersom man knyter personliga relationer kan det vara svårt att säga nej ibland, så det är helt klart en utmaning att inte göra mer än nödvändigt.
Är uppdraget tidskrävande?
Det beror på vad det är för typ av uppdrag. Vissa huvudmän behöver bara hjälp med att betala räkningar och det tar inte så mycket tid. Jag får posten skickad till mig och så ses vi en gång i månaden, stämmer av läget och går igenom alla räkningar. De uppdrag där huvudmannen kanske mår psykiskt dåligt tar ofta mer tid. Där krävs det mer av mig som god man för att få allting att fungera, det är vanligtvis fler kontakter att sköta och personen behöver oftast mer hjälp än att bara reda ut den ekonomiska situationen.
Har du några råd till de som funderar på att bli god man?
Våga prova! Har man kommit så långt att man funderar på det tycker jag inte att man ska tveka. Den ekonomiska ersättningen är inte så stor men man får så mycket annat tillbaka som är ännu mer värdefullt. Att få vara med i ett sammanhang som gör skillnad för någon som behöver det allra mest, det är anledningen till att jag fortsätter.
Elizabeth tycker att det bästa med att vara god man är att träffa så många människor, lära sig nytt och känna sig behövd.
– Idag är det så enkelt eftersom mycket går att göra digitalt. Men jag tror att många fått för sig att det krävs en bakgrund som ekonom men det stämmer inte. Jag behöver ju inte vara ekonom för att klara av att betala mina räkningar.
Varför valde du att bli god man?
Jag hade en bekant som var god man och tyckte det lät spännande. På den tiden jobbade jag heltid och hade två små barn så jag såg det som ett tillfälle för extra inkomst. Det visade sig att det passade mig jättebra.
Är det krångligt att bli/vara god man?
Nej. Du går bara in på www.nykoping.se/godman och anmäler ditt intresse där. Sedan får du träffa Överförmyndaren, det görs bakgrundskontroller och om de sedan är godkända får du ditt första uppdrag. Du får också mycket information, både muntlig och skriftlig av Överförmyndaren och som god man får du alltid träffa huvudmannen innan du antar uppdraget för att stämma av att det känns rätt för båda parter.
Sen beror det såklart på om det är ett helt nytt uppdrag eller inte. Om huvudmannen haft god man tidigare och det är ett byte så blir det bara som en överlämning, då finns redan all information om personen samlad. Är det ett nytt uppdrag får man försöka lista ut allt själv, personens ekonomiska situation och liknande.
Vid varje nytt uppdrag har jag en checklista som jag går igenom för att se till att allt blir gjort. Det gör jag trots att jag haft uppdraget så länge. Men det blir så att man skaffar sig rutiner. Och det tror jag är bra.
Hur många uppdrag har du?
Det har varierat under åren. Oftast börjar man med ett uppdrag för att hinna lära sig.
Behöver man ha några speciella egenskaper eller förkunskaper för att bli god man?
Nej. Förenklat kan jag säga att det innebär att man tar på sig ett liv till. Det är inte svårare att betala någon annans räkningar än mina egna. Sen är det självklart bra om man har kunskap om hur samhället fungerar och kanske en administrativ ådra.
Idag är det så enkelt eftersom mycket går att göra digitalt. Men jag tror att många fått för sig att det krävs en bakgrund som ekonom men det stämmer inte. Jag behöver ju inte vara ekonom för att klara av att betala mina räkningar. Och skulle man få ett mer komplicerat uppdrag som till exempel en skuldsanering finns det alltid hjälp att få.
Kort sagt tycker jag det räcker med sunt förnuft, att man tycker om människor och att man inte är rädd för att ta kontakt.
Vad är det bästa med att vara god man?
Att träffa så många människor. Inte bara alla huvudmän utan även övriga kontakter som man också har att göra med. Det är också stimulerande att få använda sig av sin kunskap och sina erfarenheter. Man får lära sig nytt fast man är gammal. Det tycker jag är guld värt.
Sen tycker jag att det är skönt att få känna sig behövd. Jag är 74 år och pensionär och har tid. Jag kommer hålla på så länge till jag själv behöver god man. Hoppas att jag upptäcker det i tid bara!
Finns det några utmaningar med uppdraget?
Ja det kan det vara, men det beror såklart på vad man har för erfarenhet sedan tidigare. Om du får ett uppdrag som god man där personen är äldre och bor ensam i en villa och ska flytta till ett särskilt boende då blir det ditt ansvar att sälja huset och flytta personen. Om du aldrig har sålt ett hus själv blir det såklart en helt ny situation. Men du får information om vad som gäller från överförmyndaren.
En utmaning är att huvudmännen oftast har någon typ av diagnos, som till exempel demens. Då är det viktigt att lära sig hur man bemöter personen på ett bra sätt. Många har psykiska problem. Det är människorna vi möter som är det svåra, resten kan vi tackla.
Det är viktigt att vi visar respekt för våra huvudmän och att vi har förståelse för att det kan vara jobbigt att ha en god man. I ett godmanskap gäller också att allt vi gör ska göras i samråd med huvudmannen. Huvudmannen har kvar alla juridiska rättigheter till skillnad från förvaltarskap där huvudmannen är fråntagen sin rättshandlingsförmåga.
Är uppdraget tidskrävande?
Det beror på vilken typ av uppdrag man har. Vissa enklare uppdrag rullar bara på, där gör jag inte så mycket mer än att betala räkningar och besöka eller ringa personen en gång i månaden och ser till att allt är bra. Man tänker och klurar en hel del också men det kan jag ju göra var som helst.
En del uppdrag behöver heller inte vara svåra rent arbetsmässigt men kan ta enormt mycket energi på grund av relationer som alla gånger inte är så lätta att hantera, antingen relationen till huvudmannen eller anhöriga till huvudmannen.
Har du några råd till de som funderar på att bli god man?
Bli god man! Prova! Det behövs alltid gode män. Vem vet en vacker dag kanske man själv sitter där och behöver en god man. Då vore det sorgligt om det inte finns någon som kan hjälpa till.
Det är ett givande uppdrag och man får lära sig om så många olika sidor av livet. Och man ska inte vara rädd för att säga upp ett uppdrag, om man inte passar för varandra och det inte fungerar ska man inte se det som ett misslyckande.
Jaana är utbildad socionom och har valt uppdrag som fungerar ihop med hennes arbete.
– Det viktigaste är att man tycker om att jobba med människor. Men alla ens olika kunskaper och erfarenheter kan vara till nytta för någon annan. Jag är till exempel finsktalande och har kunnat ta uppdrag i form av äldre personer som tappat det svenska språket och som numera bara förstår sitt modersmål finska.
Varför valde du att bli god man?
Jag är utbildad socionom och har även anhöriga med god man vilket har gjort att jag varit i kontakt med gode män både i arbetslivet och privat. Jag insåg tidigt hur viktigt det är att personer får den hjälp och det stöd de har rätt till och bestämde mig till slut för att skicka in en intresseanmälan. Nu har jag varit god man och förvaltare i fem år och trivs jättebra.
Hur många uppdrag har du?
Just nu har jag åtta uppdrag. Det fungerar bra och jag har valt uppdrag som fungerar ihop med mitt arbete. Det är viktigt att komma ihåg att man har möjlighet att välja uppdrag som passar ens egen situation. Det blir också mest rättvist mot den som behöver hjälp, vissa uppdrag kräver mer tid och då måste man som god man se till att lägga ner så mycket tid som behövs. Det fungerar inte att ta på sig uppdrag och sedan utföra dem lite halvhjärtat.
Behöver man ha några speciella egenskaper eller förkunskaper för att bli god man?
Nej, det viktigaste är att man tycker om att jobba med människor. Som god man får man en nära relation till huvudmannen. Det är viktigt att vårda den relationen och se till att man får ett bra samarbete med både huvudmannen och övriga kontakter.
Sen är såklart andra förkunskaper alltid en tillgång. Jag är till exempel finsktalande och har kunnat ta uppdrag i form av äldre personer som tappat det svenska språket och som numera bara förstår sitt modersmål finska. Där har jag möjlighet att hjälpa till och det känns väldigt bra. Jag jobbar också inom psykiatrin och har nytta av mina kunskaper där eftersom några av mina huvudmän har psykiska problem. Alla olika kunskaper och erfarenheter kan hjälpa och vara till nytta för någon annan.
Vad är det bästa med att vara god man?
Det bästa är att kunna hjälpa andra och se till att personerna får en välfungerande vardag. Alla som ansöker om god man behöver ju hjälp i någon form och många har haft det trassligt innan. Det är väldigt givande att kunna ordna upp situationer och se till så att personen får det så bra som möjligt. Att man gör nytta för någon annan som verkligen behöver det, det känns bra i hjärtat.
Var det som du tänkte dig?
Det är faktiskt mycket roligare än vad jag hade föreställt mig. Det har blivit mer än bara ett uppdrag för mig, jag har skapat så många fina relationer med människor och det betyder mycket för mig.
Finns det några utmaningar med uppdraget?
Ibland kan det vara en utmaning att få till ett fungerande samarbete med huvudmannen. Speciellt i början av uppdraget innan man lärt känna varandra. Det kan vara svårt att förklara att man till exempel inte kan föra över alla pengar på en gång utan att det måste räcka hela månaden. Vissa huvudmän kan också vara lite misstänksamma mot gode män och har svårt att lita på att de beslut man fattar bygger på goda avsikter. En annan utmaning är anhöriga till huvudmannen som hör av sig om olika saker som egentligen inte har med uppdraget att göra.
Är uppdraget tidskrävande?
Det är väldigt olika från uppdrag till uppdrag. Jag har några huvudmän som bor på äldreboende och som får mycket hjälp av personalen på plats, medan jag ser till att räkningar blir betalda i tid. Det är inte speciellt tidskrävande.
Men vissa uppdrag kan vara väldigt tidskrävande och ofta beror det på vad som händer i personens liv. De kanske behöver flytta eller hamnar i en livskris, livet händer ju vare sig man vill eller inte.
Spelar ålder någon roll som god man?
Nej det tycker jag inte, så länge man har koll på läget. Jag tror att det är jättebra om fler yngre vill bli gode män, majoriteten av alla gode män idag är äldre personer. Men jag tycker inte att det finns något tak åt andra hållet heller, man kan vara hur gammal som helst så länge man kan utföra sitt uppdrag på ett bra sätt.
Har du några råd till de som funderar på att bli god man?
Våga prova! Börja med ett enklare uppdrag och se till att du har någon form av mentor som kan hjälpa dig. Det är alltid bra att prata med någon som redan är god man.
Abdiaziz har varit god man i ett år och hade inga erfarenheter sedan innan.
– Det bästa är att kunna hjälpa personer med saker som de inte klarar av själva. Hade de inte fått hjälp med att betala hyran varje månad hade det inte blivit gjort. Även om personen i fråga kanske inte förstår att det är en så stor hjälp så känns det skönt för mig att göra något bra för någon annan.
Varför valde du att bli god man?
En vän till mig hade en anhörig som behövde god man. Jag tyckte att det lät intressant, läste på lite om vad uppdraget innebar och sen gick jag på en informationsträff för att få veta mer. Nu har jag varit god man i åtta månader och trivs väldigt bra.
Är det krångligt att bli/vara god man?
Nej, jag tycker att hela processen har gått bra. Även mitt första uppdrag går bra, är man påläst och nyfiken så löser sig det mesta efter hand. Jag hade inga tidigare erfarenheter så man ska inte vara rädd för att prova. Man får också ett lättare uppdrag i början och man har alltid möjlighet att tacka nej om det inte känns bra.
Hur många uppdrag har du?
Jag har ett uppdrag. Jag vill känna mig säker på att jag gör ett bra jobb innan jag tar på mig några fler uppdrag.
Behöver man ha några speciella egenskaper eller förkunskaper för att bli god man?
Det är bra om man är insatt i samhället och kan de basala sakerna som att betala hyra och räkningar och är insatt i hur man använder bank-id och liknande. Det är det viktigaste, men det är alltid en fördel om man är nyfiken och intresserad av människor samt att man kan söka information på egen hand och vågar ta kontakt med andra.
Vad är det bästa med att vara god man?
Det bästa är att kunna hjälpa personer med saker som de inte klarar av själva. Hade de inte fått hjälp med att betala hyran varje månad hade det inte blivit gjort. Även om personen i fråga kanske inte förstår att det är en så stor hjälp så känns det skönt för mig att göra något bra för någon annan.
Finns det några utmaningar med uppdraget?
Det är en utmaning om huvudmannen inte förstår varför den behöver hjälp eller blir missnöjd över ett beslut som jag måste fatta. Det kan vara svårt att hantera, även om man gör det för personens bästa.
Är uppdraget tidskrävande?
Det tar mycket tid i början när man ska sätta sig in i uppdraget. Men när man väl är insatt och allting rullar på tar det kanske några timmar i månaden. Men det beror såklart vilken typ av uppdrag man har.
Har du några råd till de som funderar på att bli god man?
Prova! Man gör stor nytta och hjälper människor som verkligen behöver det. Jag skulle rekommendera alla som är intresserade att söka, det är väldigt roligt. Och kom ihåg att det inte är någon som förväntar sig att man ska kunna allting, speciellt inte i början. Det finns alltid någon att fråga om hjälp, så våga fråga.
Inger har arbetat med människor i hela sitt liv och tycker det känns självklart att hjälpa andra.
- Prova! Du blir en erfarenhet rikare. Jag vet precis vad jag ska göra när jag blir gammal, bara det är ju fantastiskt. Våga ställ frågor också. Även om du sitter där på en informationsträff och allt känns överväldigande så är det inte så farligt som det låter.
Varför valde du att bli god man?
Det var av ren nyfikenhet. Jag såg en broschyr om god man på jobbet och bestämde mig för att skicka in en intresseanmälan. Sen gick själva processen fort och så fick jag mitt första uppdrag. Nu har jag varit god man i fyra år och trivs jättebra. Jag har arbetat hela mitt liv i servicebranschen och det känns självklart för mig att hjälpa andra.
Behöver man ha några speciella förkunskaper för att bli god man?
Nej, det räcker gott och väl med sunt förnuft. Man hjälper en människa att hålla koll på ekonomin och sköta kontakter med myndigheter. Ofta är det den biten de tycker är jobbigt och klarar man av att betala sina egna räkningar så är det inga svårigheter att hjälpa någon annan.
Finns det någon åldersgräns?
För att få bli god man måste man ha fyllt 18 år, men annars finns ingen gräns. Jag tror att det behövs fler yngre gode män eftersom de är bättre insatta i dagens digitala system.
Många har nog uppfattningen att det mest är äldre personer som behöver god man men det är nästan lika många unga personer som söker god man. Jag tror att det är jättebra om de yngre huvudmännen kan få en god man som är i ungefär samma ålder. De blir mer jämlika och har kanske liknande intressen eller andra saker gemensamt.
Vad är det bästa med att vara god man?
Det är alla människor man träffar och de livsöden man får ta del av. Det handlar också om personkemi, vissa huvudmän fäster man sig lite extra vid. När jag kommer och hälsar på och de lyser upp i hela ansiktet, det är en härlig känsla.
Finns det några utmaningar med uppdraget?
Nej det tycker jag inte. Det skulle väl vara att hålla ordning på alla telefonnummer, det är många olika kontakter med handläggare och andra personer man behöver hålla koll på. Och rätt var det är kanske någon slutar och så vet man inte vem som ska ta över och så är det något annat nummer som gäller.
Jag har också varit med om att en huvudman avlidit och det var tufft, vi stod varandra nära. Jag har också uppdrag där huvudmannen har drog- eller alkoholproblem och mår psykiskt dåligt. Det kan vara tufft att hantera personer med svåra psykiska problem.
Är uppdraget tidkrävande?
Det är uppstarten av nya uppdrag som är mest tidskrävande. Att få ordning på allting och reda ut vad som behöver göras. Men efter ett tag brukar det alltid rulla på. Sen är såklart vissa uppdrag mer tidskrävande än andra, det beror på hur komplicerade de är.
Man ska inte glömma bort att det trots allt handlar om människor. Märker jag att en tant uppskattar att jag kommer, då kan jag självklart åka dit och fika en stund efter jobbet även om det inte är något som krävs av mig som god man. Det är viktigt att komma ihåg att man får så mycket tillbaka av alla relationer, det är väldigt givande.
Har du några råd till de som funderar på att bli god man?
Prova! Du blir en erfarenhet rikare. Jag vet precis vad jag ska göra när jag blir gammal, bara det är ju fantastiskt. Våga ställ frågor också. Även om du sitter där på en informationsträff och allt känns överväldigande så är det inte så farligt som det låter. Man kan alltid säga ifrån sig ett uppdrag, var inte rädd för det.
Har du funderingar? Hör gärna av dig till Susanne, Jenny, Carl-Hampus, Pernilla, Sandra, Johanna eller Matilda på Överförmyndarkontoret.
E-post: overformyndaren@nykoping.se
Telefon: 0155-24 87 00 (telefontid måndag-fredag kl 10-12).
Vill du läsa mer om vad uppdraget som god man innebär? Du hittar mer information på vår webbplats: www.nykoping.se/godman