Meny

Rönnliden

I Aspa, cirka två och en halv mil nordväst om Nyköping ligger Rönnlidens äldre- och demensboende. 

Besöksförbud

Sedan 1 april är det besöksförbud på våra äldre- och demensboenden för att förhindra smittspridning gällande coronaviruset och skydda våra äldre. Vi tar inte emot några besökare.  

Självklart är det viktigt för anhöriga hålla kontakten på andra sätt. Vi jobbar bland annat med skype, datorer, plattor och telefoner för att kunna hålla en digital kontakt. Det ser lite olika ut beroende på person och situation. Hör gärna av dig till oss så hittar vi en möjlighet. 

Om ni ändå träffas utomhus tänk på att hålla avstånd (2 meter) och inte kramas. Vi ber anhöriga att respektera och hjälpa till med detta så att vi inte riskerar att få in smitta på våra boenden.

Besöksförbud på äldreboende gäller över hela landet. Beslutet fattades av regeringen den 30 mars. 

Om Rönnliden 

Det är ett mindre boende med plats för 17 personer, varav 10 är demensboendeplatser och sju är äldreboendeplatser.

På Rönnliden arbetar vi salutogent. Det innebär att vi tar hänsyn till hur du är som person och vilka behov du har för att du ska få en meningsfull och bra vardag.

Personal dygnet runt

Det arbetar omvårdnadspersonal på boendet dygnet runt. Vardagar under dagtid finns sjuksköterska på plats. Kvällar, helger och nätter finns joursjuksköterska att tillgå. Läkare kommer till boendet för rond varannan vecka och om behov finns gör läkaren undersökningar på plats. Sjukgymnast och arbetsterapeut kommer till Rönnliden en gång per vecka samt vid behov. 

Både frisör och fotvårdare har lokal i huset där de tar emot de boende.

Om huset och lägenheterna

Rönnliden är byggt på 1960-talet och ligger vackert på en höjd mitt i det lilla samhället. Härifrån har man utsikt över det sörmländska jordbrukslandskapet och skogen runt omkring.

Byggnaderna har renoverats flera gånger under åren, senast 2002 då samtliga utrymmen i boendet totalrenoverades.

På Rönnliden finns gott om gemensamma utrymmen, både stora samlingsrum och mindre sittgrupper. I samlingsrummet på respektive avdelning träffas man dagligen för gemensam fika. Vid de små sittgrupperna finns spel, böcker och en musikanläggning. 

Huset är byggt i souterräng och i källaren finns ytterligare en stor samlingssal med ett mindre kök i anslutning.

I rummet hänger färgrika målningar av Beth Zeeh som skänkts av en tidigare boende. Under den varma årstiden lockar två generösa uteplatser i skönt västerläge. 

Trädgården på Rönnliden används och där odlas såväl grönsaker och bär som vackra blommor. För att anpassa trädgården för människor med funktionsnedsättning odlas en del i pallkragar så att alla har möjlighet att såväl lukta på blommor/kryddörter som att plocka jordgubbar och smultron.
Rönnliden erbjuder en hemtrevlig lantlig miljö.

Måltider

På Rönnliden har vi en kock på plats och såväl mat som fikabröd tillagas och bakas i köket på Rönnliden. Vi erbjuder en varierad meny där hyresgästerna har möjlighet att påverka rätterna som serveras. Vi gör skillnad på helg och vardag och till storhelger serveras mat enligt tradition.

Personal bakar ibland tillsammans med hyresgästerna.
På Rönnliden arbetar vi med måltidsmiljön och eftersträvar en lugn och harmonisk miljö som även ska bjuda in till social samvaro

Aktiviteter

På Rönnliden har man ett nära samarbete med SPF, som en gång i veckan hjälper de boende att komma ut på promenad.

Andra aktiviteter är bingo, andakter via Ludgo kyrka, gymnastik och musik. Såväl trubadurer som musik via musikanläggning och personal som spelar och sjunger med hyresgästerna förekommer på Rönnliden.

Personalen arbetar även med utevistelse och erbjuder promenader och utevistelse i en vacker trädgård med utsikt över åkrar och betande kor.

Vi fförsöker väva in aktiviteter i den dagliga verksamheten och behöver inte alltid innebära en samling utan även hjälp till att brodera, måla eller något annat fritidsintresse.

Kontakta oss

Rönnlidens äldre- och demensboende

Walkers väg 6-8 (Aspa)
611 91 Nyköping

ronnliden@nykoping.se

Äldreboendet: 073-149 37 26
Demensboendet: 073-149 37 25

Social omsorg

Enhetschef
Linda Svensk
073-149 31 31
linda.svensk@nykoping.se

Verksamhetschef
Karin Lindgren
0155-45 74 91

Assistent
Marianne Sohlman Zetterström
073-149 35 94

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk i denna ruta: