Hoppa till innehåll

Flygteknikprogrammet

Du som väljer Flygteknikprogrammet får kunskaper som behövs för att arbeta som mekaniker för flygplan. Du får möjlighet till både svensk yrkesexamen och ett internationellt certfikat, Certificate of Recognition, som används för att få arbete som flygmekaniker i stora delar av världen. 

Skolan Flygteknik Technical Training finns vid Skavsta flygplats cirka sju kilometer från Nyköping. Vi är en av sju flygtekniska skolor i Sverige och har riksintag, vilket leder till att elever från hela Sverige kommer till oss. Det gör i sin tur att du får ett stort nätverk inför framtida arbete.

Läs gärna mer på vår egen webbplats Flygteknik Technical Training.

Broschyr

Varva teori med praktik

Undervisningen sker i topprustade lokaler och merparten av utbildningen genomför du i skolans båda hangarer, verkstadsutrymmen och lackeringsverkstad. Här varvas teori med praktik och du får arbeta med imponerande flygmaskiner som skolan förfogar över, exemplevis SAAB 340 och SAAB 2000. Hos oss finns kompetenta lärare som själva har mångårig erfarenhet av flygbranschen.

Du lär dig, förutom kärnämnena, hur flygplan fungerar. Du lär dig flygplanets olika system genom kurser i gasturbinmotorer och flygplanslära. Du läser också flera kurser i el, instrument och digitalteknik.

Kursen Flygteknisk underhållsteknik tar upp handhavande av flygplan på marken samt hur demontering/montering av komponenter sker. Kursen handlar även om inspektionsteknik samt hur flygteknisk underhållsteknik regleras av luftfartsbestämmelserna.

I utbildningen läser du även Human Factors, det vill säga hur människa och maskin samspelar och vad som utgör vanliga orsaker till mänskliga fel. Kursen utgör ett viktigt komplement till de mer renodlat tekniska momenten i utbildningen.

Sammantaget ger inriktningen dig en bred kompetens och en plattform för vidare studier till flygtekniker.

Möjligheter att arbeta utomlands

Väljer du Flygteknik får du chansen att göra en del av din praktik utomlands, i Basel eller i Düsseldorf, där skolan har ett nära samarbete med Jet Aviation sedan flera år tillbaka. Varje år får ett tiotal elever arbete i Schweiz och på stora bolag som SAAB, Braathens Technical och SAS Technical Services.

Här kan du få en rundtur i våra hangarer på Skavsta:


Vilka ämnen läser jag på Flygteknikprogrammet? Läs mer i poängplanen för läsåret 22/23

Kontakta oss

Flygteknikprogrammet

Resultatenhetschef
Jonas Axelsson
073-773 71 43
jonas.axelsson@nykoping.se


Studie- och yrkesvägledare
Charlotte Wargclou
073-412 15 85
charlotte.wargclou@nykoping.se

 

Kontakt Nyköpings gymnasium

0155-45 72 00
nykopingsgymnasium@nykoping.se


Besöksadress:
General Schybergs väg 12-14, Skavsta

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk i denna ruta: