Ny bok visar kvinnornas handlingskraft under 1700-talet i Nyköping

4 oktober 2019

När ryssarna bränt ner Nyköping var det driftiga kvinnor som tog över. Helena Eek byggde upp tobaksspinneriet på Storgatan på bara två och en halv månad efter rysshärjningen. En ny bok om Nyköpings historia är aktuell.

För några år sedan brann Östra klockstapeln och blev en påminnelse om ryssbranden 1719 när hela Nyköping brann ner. Hembygdsforskare och fotograf Torbjörn Andersson fick då idén till en bok om bränderna och återuppbyggnaden av Nyköping. Tillsammans med konstnären Håkan Groop och lokalhistorikern och fd rektorn Göran Hedin har de skrivit boken Nyköping under 300 år – spåren från återuppbyggnaden efter rysshärjningen 1719.

– Vi tycker att det är viktigt att Nyköpings historia bevaras och skrivs ner säger Maria Karlsson, näringslivschef. Nyköping är inte bara Kung Birger och Gästabudet utan i den här boken levandegörs till exempel Nyköpings roll som handelsplats. Här berättas om hur driftiga entreprenörer byggde upp staden från en askhög till en plats med höga ambitioner.

Lyckat samarbete 

I boken berättar författarna metodiskt om hur fastigheter med tillhörande verksamheter – längs Östra Storgatan till Västra Storgatan och sidogator – byggdes upp. Håkan Groops akvareller illustrerar husen efter svartvita fotografier från Nyköpings bildarkiv. 

– Det här projektet har varit en fantastisk resa berättar Håkan. Det har varit ett riktigt bra samarbete: någon har gasat och någon annan har bromsat där det behövts. 

De flesta källorna till boken kommer från Nyköpings stadsarkiv 

– Jag har gått igenom alla skatteuppbördslängder från 1717 till 1915 berättar Göran Hedin. Jag har hittat att det är 80 % samma ägare som återuppför sina byggnader och verksamheter. Dessutom visar mina efterforskningar också hur kvinnorna fick starka ställningar i stadslivet. När männen dog så fick änkorna driva företagen vidare. 

Efter ryssbranden var Hellmanska gården, som då hette Sundlerska gården, ett av de första nybyggda stenhusen. En stenplatta inmurad på väggen vid butiksentrén kan härledas till uppförandet av huset på 1720-talet. 

– Vi är jätteglada att det skrivs om Nyköpings historia igen och speciellt om våra grannhus, säger Cecilia Ekberg som driver Hellmanska Gården. 

Författartrion har många idéer kring hur de kan få fler att veta mer om historien. Kanske kan de föreläsa för elever i skolorna som en del i historiaundervisningen eller starta Nyköpings historiepodd? Just nu har författarna näringsförbud till jul, i alla fall ett arbetsförbud från sina egna familjer.

Det kanske blir fler böcker om Nyköping

– Det finns många fler viktiga okända händelser i Nyköpings historia som måste berättas. Så jag har en ny bokidé på gång säger Torbjörn och ler hemlighetsfullt. 

Träffa författarna

  • Bokrelease på kulturhelgen LitterArt, Sörmlands museum 19 oktober kl 11. Signering och bokförsäljning. Håkan Groop visar även originalmålningarna från boken. Utställningen pågår till den 26 oktober. Läs mer om LitterArt och bokreleasen här.
  • Författarkväll 28 oktober på Hellmanska gården. Då berättar Göran Hedin om stadslivet i Nyköping från 1700-talet fram till nutid.
  • Boken kommer att finnas till försäljning bland annat på Turistbyrån i Rådhuset.