Coronaviruset: Skärpta nationella råd gäller
Kulturmiljön omfattar allt i vår miljö som människan har påverkat, direkt eller indirekt. Det innebär att nästan allt vi ser är kulturmiljö och det kan exempelvis röra sig om bebyggelse, lämningar på land eller i vatten eller hela landskap.
I Nyköpings kommun finns en mångfald av kulturmiljöer på landsbygden, i tätorterna och i centralorten som utgör en viktig del i kommunens attraktivitet och identitet. Avtrycken från tidigare epoker i form av kulturhistoriska minnesmärken, unika karaktärsdrag och attraktiva miljöer är en viktig förutsättning för kommunens attraktionskraft och för en hållbar utveckling, miljömässigt, ekonomiskt och socialt.
Årsringar i bebyggelsen skapar identitet åt en plats, en karaktär och variation som är en stor tillgång när våra stads- och landsbygdsmiljöer utvecklas. Dessa årsringar bör tas tillvara i framtida utveckling av centralort och landsbygd och nya årsringar bör influeras av ny tidstypisk arkitektur enligt nya stadsbyggnadsideal.
År 2040 bidrar kulturmiljöerna i Nyköpings kommun till kontinuitet i centralortens och landsbygdens karaktär och till en upplevd trygghet och tydlighet i var man befinner sig. Detta genom att kulturmiljöerna och kulturvärdena tas tillvara och utgör en självklar, synlig och uppmärksammad del i Nyköpings kommuns attraktivitet och identitet. Samtidigt har nya årsringar tillåtits få bidra till identiteten med sin tidstypiska karaktär.
Det här temakapitlet bidrar särskilt till följande globala mål:
5. Stärk Nyköpings identitet och livsmiljö
Läs mer om utvecklingsstrategierna.
Här redovisas generella ställningstaganden som gäller kulturmiljön. I kartan redovisas ställningstaganden för utpekade kulturmiljötyper och områdesspecifika ställningstaganden.
Nyköpings landsbygd präglas till stor del av ett rikt och attraktivt kulturlandskap. De stora godsen med sina slott och herrgårdar med tillhörande alléer och parker, bergsbruken vid Tunaberg, äldre kyrk-och skolbyar, ensamgårdar samt torp och backstugor utgör alla delar av landsbygdens kulturlandskap. Landskapet är varierat med omväxlande skogs- och kulturlandskap och längs med kusten finns ett fåtal men unika skärgårdsmiljöer bevarade. De förhållandevis korta avstånden mellan olika kulturmiljöer gör dem lättillgängliga för besökare. Många av dessa kulturmiljöer omfattas av riksintresse, men utan mer konkreta skydd eftersom de ligger utanför detaljplan.
I kommunens mindre tätorter och byar är kulturvärdena ofta knutna till antingen kyrko-och skolmiljöer eller till industri- och bruksmiljöer samt till tidigare järnvägsstationer. Kulturmiljöerna ingår oftast inom detaljplanelagt område men är sällan skyddade då många av tätorternas detaljplaner är gamla.
Vissa av kommunens kulturmiljöer har idag ett lagstadgat skydd som fornlämning och byggnadsminne, men många objekt och miljöer står utan skydd i detaljplan.
Centralorten har med sin äldre stadskärna och långa historia en mångfald av kulturmiljöer som bidrar starkt till centralortens identitet och attraktivitet; såsom Nyköpingshus, stora torget och miljöerna i rutnätsstaden. Många av kulturmiljöerna finns inom gångavstånd från varandra. Flera av de mest värdefulla kulturmiljöerna ligger inom riksintresset för stadskärnan och är inom detaljplanelagt område, men förhållandevis få kulturmiljöer är skyddade i detaljplan.
Gå direkt till kulturmiljökartan
Samrådet pågick 12 mars - 26 juni 2020.