En basketboll på väg ner i nätet i en basketkorg.

Att kombinera studier med elitidrott

Du som vill kombinera dina studier med en elitidrottssatsning kan göra det genom att söka till ett riksidrottsgymnasium (RIG) eller en nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU).

Riksidrottsgymnasium (RIG)

Du som vill kombinera dina studier med en elitidrottsatsning inom RIG gör två separata ansökningar, dels en ansökan genom ditt specialidrottsförbund för uttagning på dina idrottsliga meriter, dels den vanliga ansökan till gymnasiet via din hemkommun.

Sista ansökningsdag för idrottsdelen varierar mellan olika idrotter, men kan vara redan under hösten året innan du börjar på gymnasiet. Ta i god tid kontakt med ditt specialidrottsförbund för att ta reda på vad som gäller för dig.

För ansökan till själva gymnasieprogrammet följer du din hemkommuns tidplan.

En utbildning kombinerad med RIG är alltid riksrekryterande. Om du blir uttagen till en plats inom RIG har du således rätt att bli mottagen som förstahandssökande till ett nationellt program på aktuell skola, vilket innebär att du söker på samma villkor som de elever som bor på orten.

Att du är förstahandsmottagen innebär att du också kan ha rätt till inackorderingsbidrag från din hemkommun om du uppfyller övriga regler för detta. Ta kontakt med din hemkommun.

Observera att du måste bli uttagen till idrotten och dessutom antagen till sökt utbildning för att kunna börja dina studier på RIG.

Nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU)

Du som vill kombinera dina studier med en idrottssatsning inom NIU gör två separata ansökningar, dels en ansökan till aktuell skola för uttagning på dina idrottsliga meriter, dels den vanliga ansökan till gymnasiet via din hemkommun.

Sista ansökningsdatum för idrottsdelen kan variera, ta kontakt med aktuell skola för mer information.

För ansökan till själva gymnasieprogrammet följer du din hemkommuns tidplan för gymnasieantagning.

NIU är tänkt att vara en mer regional idrottsutbildning och är inte riksrekryterande, vilket innebär att vanliga regler om mottagande gäller för kommunala gymnasieskolor.  Om du söker ett gymnasieprogram på annan ort som även erbjuds av din hemkommun (eller inom samverkansområdet) blir du andrahandsmottagen och blir antagen endast i mån av plats.

Då ett förstahandsmottagande är en förutsättning för att ha rätt att beviljas inackorderingsbidrag skriver många kommuner samverkansavtal kring NIU för att ge idrottselever bättre möjlighet att studera på annan ort. Be din studie- och yrkesvägledare om hjälp med att kontrollera vad som gäller i din hemkommun.

Regional idrottsutbildning

I vår region erbjuds idrottsutbildning inom NIU och RIG vid Nyköpings gymnasium. Din hemkommun kan även ha tecknat samverkansavtal med andra kommuner och du som är folkbokförd i Nyköping, Oxelösund eller Trosa hittar gällande samverkansavtal här

 

Kontakta oss

Antagningskansliet

Kundservice, helgfria vardagar 9:00-16:00

Telefon: 0155-24 80 80

E-post: antagningskansliet@nykoping.se

Adress:

Östra Rundgatan 11
611 83 Nyköping

 

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk här:
Öppna sidomeny