Bild på den vita byggnaden för Koggen

Koggen

Koggens äldre- och demensboende ligger på Brandholmen och är Nyköpings nyaste äldre- och demensboende. Det öppnade i augusti 2020.  

Om boendet 

På nära håll finns promenadstråk längst vattnet, grönområden och hållplats för bussar in till centrum.

På Koggen arbetar vi salutogent. Det innebär att vi tar hänsyn till hur du är som person och vilka behov du har för att du ska få en meningsfull och bra vardag. Arbetet läggs upp utifrån varje individs behov vilket innebär att insatserna kan skilja sig åt hos våra hyresgäster. Varje boende har en egen individuell plan - en så kallad genomförandeplan, som beskriver detta.

Hembesök innan inflytt på demensboende 

Demensboendet erbjuder hembesök innan flytten där enhetschef och din blivande kontaktpersonal besöker dig i ditt hem. Vi vill gärna träffa dig för att lära känna dig lite och veta vad som är viktigt för dig, för att personalen redan din första dag hos oss kan arbeta och bemöta dig på det sätt som du önskar.

Vi berättar om verksamheten och svarar på dina frågor för att du ska känna dig trygg och förberedd inför flytten. Anhöriga kan med fördel delta under hembesöket.

Personal dygnet runt

Det arbetar omvårdnadspersonal på boendet dygnet runt som ger stöd i din vardag med det du behöver stöd och hjälp med och inte klarar av själv. Här arbetar sjuksköterskor på dagtid och på kvällar, nätter och helger finns tillgång till joursjuksköterska.

Läkare gör regelbundna besök på boendet. Sjukgymnast och arbetsterapeut finns att tillgå vid behov. Tandläkare och tandhygienist kan göra hembesök för de som vill. Hembesök av frisör och fotvård ordnas av personalen.

Om huset och lägenheterna

Boendet är kommunens nyaste med plats för totalt 63 boende. Huset är byggt mellan 2019-2020 och består av två huskroppar i fyra våningar.

Varje lägenhet har ett rum med pentry och badrum med tvättmaskin. Lägenheterna har stora fönster som ger bra med ljusinsläpp. Fönstren är nedsänkta för att de som sitter i rullstol ska se ut och dörrarna är stora och breda för att de som är sängliggande lätt ska komma ut ur lägenhet till andra miljöer.

Parboende

På varje avdelning finns möjlighet till ett så kallat parboende med två flexibla lägenheter som kan öppnas emellan för makar som vill bo ihop. Det finns möjlighet för totalt sju par att bo tillsammans på Koggen.

Gemensamma utrymmen

På varje avdelning finns det gemensamt vardagsrum och matsal i en öppen planlösning som bildar en naturlig samlingsplats. Det finns även två balkonger varav en stor inglasad där det finns möjlighet att köra ut sängen vid behov.

Måltider 

Kommunens Måltidsservice tillagar maten som vi serverar på boendet. På boendet jobbar måltidsombud tillsammans med sina kollegor för att skapa trevliga måltidsstunder.

Vi gör också skillnad på helg och vardag. Hyresgästen väljer om de vill sitta och äta i matsalen på sitt våningsplan eller i sin egen lägenhet.

Vi arbetar aktivt för en nattfasta under 11 timmar enligt Socialstyrelsen rekommendationer genom en helhetsyn över dygnets alla måltider samt erbjuda mat och dryck för de som är vakna sent på kvällen, under natten och tidigt på morgonen.

Digitalisering och välfärdsteknik i vardagen 

Vår utgångspunkt är att använda oss av välfärdsteknik och digitalisering som en del i vardagen för våra hyresgäster, till exempel trygghetskamera. Vi kommer löpande att testa olika digitala lösningar. 

Aktiviteter på Koggen

Personalen arbetar för att skapa en så trygg och meningsfull vardag som möjligt. Vardagliga aktiviteter genomförs efter de boendes önskemål och intressen, som kan vara spela spel, högläsning, sång, titta i album, promenader och bollekar. Aktiviteterna sker både enskilt och i grupp, utifrån individens behov.

Tillsammans med hyresgästerna, kontaktpersonal och de anhöriga som önskar kommer vi genom brukarråd och genomförandeplaner skapa aktivitetsutbud. 

Kontakta oss

Koggens äldre- och demensboende

Adress
A-huset: Idrottsvägen 73, 611 68 Nyköping
B-huset: Brandholmsvägen 12, 611 68 Nyköping

Telefonnummer till avdelningarna

1B: 0155-45 77 84
2A: 0155-45 74 64
2B: 0155-45 74 63
3A: 0155-45 77 83 
3B: 0155-24 83 82
4A: 0155-45 77 96
4B: 0155-45 70 33


 

Social omsorg

Verksamhetschef
Mattias Carlsson
mattias.carlsson@nykoping.se
0155-45 73 21

Enhetschefer
Birgitta Hell, chef för avdelningarna 2A, 2B, 3A och 4B
birgitta.hell@nykoping.se
0155-45 76 44

Nathalie Gauffin, chef för avdelningarna 1B, 3B och 4A
0155-45 76 43
nathalie.gauffin@nykoping.se

Administratörer
Susanne Ramberg
0155-45 76 49 

Veronica Eriksson
0155-45 76 56

 

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk här:
Publicerad: 2020-06-04
Uppdaterad: 2023-03-20
Sidansvarig: Nathalie Gauffin