Prao

Ta chansen att visa ditt arbete för vår framtida arbetskraft och ge en inblick i hur arbetslivet ser ut. Prao är en möjlighet för elever i årskurs 8 och 9 att besöka olika arbetsplatser och göra sig redo inför sitt framtida yrkesval. Vi söker alltid nya företag som kan ta emot praktikanter, kanske har ditt företag en praktikplats?

Prao (praktisk arbetslivsorientering) är ett sätt att få elever att se vad en arbetsplats innebär och en viktig del i att göra våra elever valkompetenta inför sina gymnasieval. 

Bli en praoplats

Vi söker efter fler arbetsplatser som kan ta emot praoelever från årskurs 8 och 9 i Nyköpings kommun. Prao är en obligatorisk del av skolan.

När du tar emot prao-elever får du chansen att marknadsföra din bransch och öka intresset för yrket hos eleverna. Det är av stor nytta för eleven om den får se olika delar av arbetsplatsen genom olika roller och arbetsuppgifter.

Eleverna har med sig frågor från skolan som de förväntas undersöka under sin tid hos er. Det kan till exempel vara hur skolan och arbetsplatsens regler skiljer sig åt, hur man ser på användandet av mobiltelefoner under arbetstid eller hur viktigt det är att vara i tid på sin arbetsplats.

Filmen är inspelad av Skolverket.

Tips från SYV på Nyköpings högstadium:

”Jag brukar tipsa om att till exempel låta eleven börja till förmiddagsrasten. Då har verksamheten startat i gång och är ofta samlad för att fortsätta arbetsdagen. Det är också en bra stund för eleven att reflektera över föregående dag och bolla kring frågor som eleven har. Det är helt okej att eleven har en sluttid vid cirka klockan 14. Då har elevens handledare möjlighet att avsluta sin arbetsdag och förbereda inför kommande dag”.

Läs mer om prao

Information till arbetsplatser

Prao-perioden ska ge eleverna möjlighet att få en första kontakt med arbetslivet och hjälpa eleverna att göra sitt gymnasieval.

Tanken är inte att handledaren ska underhålla eller sysselsätta eleven under hela arbetsdagen. Det ska vara hållbart för arbetsplatser att ta emot praktikanter. Tänk därför igenom ett upplägg som passar på er arbetsplats utifrån era rutiner. Eleven behöver inte ha samma handledare under hela veckan, men det är bra om någon har huvudansvar för praktikantens vistelse på er arbetsplats.

Lämpliga arbetsuppgifter kan variera mellan arbetsplatser och praoelever. I vissa fall kan arbetsmiljöregler styra vilka uppgifter som praoeleverna får utföra. Arbetsmiljöverkets broschyr beskriver detta närmare ”Så får barn och ungdomar arbeta” 

Praoveckor

Praoveckor hösten 2024

  • Nyköpings högstadium, vecka 46-49, för årskus 9
  • Innovitaskolan, vecka 40 och 42, för årskurs 9
  • Kunskapsskolan, vecka 41, för årskurs 8
  • Enskilda grundskola, vecka 41,för årskurs 9
  • Vittra, vecka 42, för årskurs 9
  • Mikaeliskolan, vecka 41 för årskurs 9

Praoveckor våren 2025

  • Nyköpings högstadium, vecka 10, 15, 17, 18, för årskurs 8
  • Innovita, vecka 10-11, för årskurs 8
  • Enskilda grundskola, vecka 13, för årskurs 8
  • Vittra, vecka 14, för årskurs 8
  • Mikaeliskolan, vecka 6 för årskurs 8

 

Anmäl praoplats

Kontakta praktikplats@nykoping.se för att anmäla en praoplats till Nyköpings högstadium, eller för att ställa frågor.

För att anmäla praoplats till andra skolor kontakta respektive skola. 

Skolverket om prao

Läs mer på Skolverket.se om prao och vad det innebär för dig som arbetsplats.

Öppna sidomeny