Våtmark återskapas i Janstorpsmossen

20 augusti 2024
Bo, bygga och miljö Bo, bygga och miljö Hållbar utveckling - Agenda 2030

Under tisdagen inleddes en avverkning av den skog som står på Janstorpsmossen, som dikades ur i början på 1900-talet. Arbetet kommer på sikt att ge en återställd våtmark som ger bättre naturupplevelser och minskade utsläpp av växthusgaser. 

Janstorpsmossen ligger nära parkeringen vid Gyllennacka i Janstorpsskogens naturreservat. Det är en utdikad torvmosse som dikades ut i början på 1900-talet. Att dika ut mark innebär att vatten försvinner och att torven syresätts och bryts ned, vilket leder till ökade utsläpp av växthusgaser. Det ska nu förhindras. Avverkningen som görs är ett led i att plugga igen det grävda diket och återväta mossen för att förhindra fortsatt nedbrytning av torven och på så sätt minska utsläppen. 

När våtmarken återskapas gynnas också den biologiska mångfalden eftersom fler växter, insekter, svampar, fåglar och däggdjur har stor nytta av vatten i skogslandskapet. Det bidrar i sin tur till det rörliga friluftslivet och kan ge fler spännande naturupplevelser, framförallt i jämförelse med den planterade skog som finns på platsen i nuläget.

Avverkningen av skogen planeras pågå till slutet av september och därefter kommer markarbeten med grävmaskin att inledas.

Under arbetet behöver löpspåret invid mossen stängas av under kortare perioder och det kommer även att vara begränsad framkomlighet på parkeringen vid Gyllennacka. 

Läs mer om större åtgärder i skogen som just nu pågår på kommunägd mark.