Varsel klart inom förskolans organisation
Sedan i januari har en process kring varsel om uppsägning vid arbetsbrist inom förskolan pågått. Bakgrunden är det snabbt minskade antalet barn som är i behov av förskoleplats till hösten, där Nyköping följer samma trend som övriga Sverige. Varselprocessen är nu avslutad och nuvarande organisation kvarstår under våren.
De yrkeskategorier och antalet tjänster som varit berörda av det varsel som lades i januari var 62 barnskötare, två busschaufförer, en arbetsmiljösamordnare och en vaktmästare. Totalt 66 medarbetare.
Anledningen är att det föds färre barn i Nyköping och att minskningen skett snabbare än vad prognoserna visat. Det har lett till en övertalighet i antalet anställda.
Varselprocessen är nu avslutad och 62 personer har sagts upp inför hösten, varav 58 barnskötare.
- Det är en tråkig situation vi står inför. Vi har fantastiska medarbetare som varje dag bidrar till god utbildning och trygghet för barnen i våra förskolor. Vi har i så stor utsträckning det varit möjligt försökt behålla alla våra tillsvidareanställda, där vi bland annat tittat på flera olika alternativ för omplaceringar. Men när antalet barn minskar, får det en naturlig konsekvens i att antalet medarbetare också behöver minska, säger Ewa Björnfoth, skolchef Nyköpings förskolor.
Planeringen inför hösten är nu uppstartad, där varje förskola ser över sitt behov av personal utifrån kommande barnantal. I juni informerar som vanligt varje förskola sina vårdnadshavare om hur höstens organisation ser ut.
Förskolorna kommer att påverkas olika av uppsägningarna, där vissa förskolor inte berörs alls.
- Vi strävar efter att på varje förskola skapa en personalorganisation som möter barnens behov. Målsättningen är att behålla en trygg och välbekant miljö för barnen. Pedagogtätheten kommer att vara oförändrad, det vill säga att pedagogerna kommer att ha ansvar för samma antal barn som idag. Vi har en hög kvalitet i våra förskolor och tillsammans med all personal fortsätter vi vårt viktiga uppdrag att ge barnen en god utbildning som lägger grunden för det livslånga lärandet, säger skolchef Ewa Björnfoth.
Förändringar i demografin
I dagsläget är det 2246 barn inskrivna i den kommunala förskolan och under sommaren slutar 486 barn för att gå vidare till förskoleklass. Varje höst brukar det bli en naturlig påfyllnad inom förskoleverksamheten då det vanligen är dags för fjolårets födda barn att börja förskolan. Med de minskade födelsetalen har förskolan budgeterat för 1970 inskrivna barn i augusti.
- Hela Sverige står inför en demografisk förändring där antalet barn som föds minskar. I Nyköping ser vi fortfarande en viss tillväxt och har fler födslar än många andra kommuner, vilket gjort att våra anpassningar hittills inte varit lika omfattande. Samtidigt har även vi haft en minskning med omkring 100 barn per år, flera år i rad. Vi fortsätter att följa utvecklingen för att kunna fatta kloka beslut över tid. Vårt fokus är att säkerställa en god kvalitet i utbildningen och att behålla pedagogtätheten – samtidigt som vi arbetar för att skapa en trygg och stabil miljö både för barnen och för vår personal, säger Torbjörn Kock, ordförande i Barn- och ungdomsnämnden.
Den kommunala förskolan har under flera år genomfört anpassningar i organisationen med anledning av de minskade barnkullarna. Bland annat har Nyköpings kommun stängt fyra förskolor, antalet visstidsanställda har minskats ned och tjänster för handläggare, vaktmästare och biträdande rektor har inte återinsatts när dessa slutat.