Vård- och omsorgsnämndens budget för 2024

19 december 2023

14 december fattade vård- och omsorgsnämnden beslut om budget för 2024. Budgetramen fastställdes till 1 301 miljoner kronor, vilket är en ökning med cirka 59 miljoner jämfört med 2023. Äldreomsorg och funktionsstödsomsorg är nämndens största kostnader.

Budgetramen har från kommunfullmäktige förstärkts med fyra miljoner kronor för volymökning inom grupp- och servicebostäder. Nämnden har även inom egen ram satsat på bland annat myndighetsfunktionen, dagverksamheten för äldre samt en utökning av rollerna Medicinskt ansvarig sjuksköterska och medicinskt ansvarig för rehabilitering. Det görs även en tillfällig utökning av kortvården 2024.

- Den politiska viljeinriktningen är att individens behov ska vara i centrum oavsett om man är äldre eller om man har en funktionsnedsättning. För att möta kommunens mål inom social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet måste välfärdsteknik bli en del av vardagen i större utsträckning än vad den är idag. Hälsofrämjande och förebyggande insatser ska genomsyra alla våra verk­samheter. Vården och omsorgen i Nyköping ska vara av god kvalitet, säkerställa en god kompetensförsörjning och vara ekonomiskt hållbar, säger Carina Wallin (S), vård- och omsorgsnämndens ordförande.

Länk till kallelsen med budgethandlingarna för 2024.

Vård- och omsorgsnämndens ansvarsområde

Vård- och omsorgsnämnden har bland annat det samlade ansvaret för myndighetsbeslut och handläggning av ärenden inklusive myndighetsutövning samt övriga huvudmannaskapsfrågor, inom nämndens ansvarsområde som är äldreomsorg och funktionsstödsomsorg samt kommunal hälso- och sjukvård.  Ansvarsområdena regleras av ett antal lagar varav Socialtjänstlagen, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade samt Hälso- och sjukvårdslagen är de viktigaste.