Välfärdsbibliotek på Culturum

5 september 2024
Uppleva och göra Uppleva och göra Uppleva och göra - Bibliotek

Den 5 september öppnade Välfärdsbiblioteket på Culturum i Nyköping. Den nya satsningen finns än så länge bara i ett tiotal kommuner i Sverige – och nu i Nyköping! Tanken är att olika smarta teknikprodukter ska kunna visas och lånas ut till människor för att underlätta deras möjligheter att bo kvar hemma.

Magnus Göthberg är samordnare på stadsbibliotekets DigidelCenter. Här testar han hörlurar och platta. 

Välfärdbiblioteket har tillkommit genom ett samarbete mellan biblioteket och division Social omsorg som tillämpar förhållningssättet att det ska vara enkelt att bo kvar hemma så länge som möjligt. Det kallas också Nära vård.

När en låntagare provat en teknikprodukt, exempelvis en robotdammsugare, kanske personen vill köpa en för sin egen bekvämlighet. Med lånet erbjuds i alla fall en möjlighet att prova om produkten kan vara till hjälp. Välfärdsbiblioteket omfattar till exempel robotdammsugare, surfplattor, aktivitetsklockor på armen och hörselhjälpmedel för tv-tittande. Med mera. Rummet är placerat i biblioteket bakom tidskriftsrummet.

Alla besökare till Välfärdsbiblioteket får ett personligt bemötande och visning av tekniken av Magnus Göthberg som också är samordnare på stadsbibliotekets DigidelCenter.

– Det är en jättekul idé att få folk att upptäcka nya lösningar som gör det enklare att bo kvar hemma längre. Det händer så mycket spännande som inte behöver vara svårt. Jag hoppas folk blir nyfikna och kommer hit, säger Magnus Göthberg. 

Öppettider för utlåning

  • Utlåning sker via det vanliga bibliotekskortet under de tider DigidelCenter är öppet.
  • Det är drop in på tisdagar klockan 14-16 och torsdagar klockan 10-12. 

DigidelCenter arrangerar också minikurser på 2 timmar inom olika ämnen. I höst handlar det bland annat om parkeringsappar i samverkan med pensionärsorganisationer.  

Läs mer på DigidelCenters webbplats 

Affischer sätts också upp på Stadsbibliotekets stora anslagstavla.

Olika prylar som finns i välfärdsbiblioteket som robotdammsugare, platta, med mera