Valborg i Nyköping

18 april 2024

Tisdag den 30 april är det valborgsmässoafton. Här kan du läsa mer om valborgsfirandet i Nyköping, egen eld och den traditionella ”Beppe”, studenternas mösspåtagning.

”Beppe”

För studenterna är det enligt tradition mösspåtagning av Beppe-mössan klockan 19.00 på Nicolaiskolans skolgård. Därefter brukar studenterna gå vidare till studentfest som Gymnasiekåren arrangerar. Läs mer om studenternas aktiviteter på Gymnasiekårens Instagram.

Valborgsfirande

Fira in våren i Nyköping! På Nyköpingsguiden finns flera tips på hur du kan fira.

På valborg.nu kan du lära dig mer om högtiden valborg och varför den firas samt titta, lyssna och sjung med när Lunds studentsångare sjunger in våren.

Egen valborgsmässoeld

Sedan 1 januari 2024 gäller ny lagstiftning som bland annat berör reglerna kring eldning av trädgårdsavfall och valborgsmässoeldar. Du behöver ansöka om dispens hos kommunen om du ska anordna ett offentligt firande med valborgsmässoeld. Läs mer om eldning och hur du söker dispens här.

Tänk på att du även behöver ansöka om tillstånd för offentlig tillställning hos Polisen.

Gräsbrandsrisken är just nu hög på grund av att det är torrt i fjolårsgräset. Läs räddningstjänstens råd för säker eldning.

Tryggt och säkert Nyköping

Polisen är som vanligt ute och arbetar på valborg och kommer att finnas på de platser där de vet eller får tips om att många samlas.

– Vi ser fram emot att träffa alla ungdomar under valborg. Vårt fokus är att se till att det blir en trygg och rolig kväll. Träffar vi på ungdomar som är berusade eller med alkohol kommer vi att hälla ut den och ringa föräldrar. Vi ser fram emot en valborg med god stämning, trevliga människor och traditioner, säger Per Lindberg, kommunpolis i Nyköping.

Ett sätt att vara med och skapa ett säkrare och tryggare Nyköping är att nattvandra. På valborg finns flera organisationer och föreningar med och nattvandrar.

Vill du vara med och trygghetsvandra på valborgsmässoafton är du välkommen till Ung Kraft i gamla Brandstationen klockan 18.30. Har du frågor kan du kontakta:

Ung Kraft
E-post: emma@ungkraft.org
076-272 97 26

Ungdomsstödjarna Nyköpings kommun
E-post: ungdomsstodjare@nykoping.se

Läs mer på sidan om nattvandring.


Tips och råd till föräldrar, andra vuxna och ungdomar

Med några dagar kvar till Valborg – våga prata med din tonåring om alkohol och andra droger. Gå in på fullkoll.nu för att få stöd.

Se filmen från Länsstyrelsen om de fem vanligaste drogerna bland tonåringar och handfasta tips till föräldrar och andra viktiga vuxna.