Tre förskolor avvecklas på grund av mindre barnkullar

10 oktober 2024

Innan årsskiftet planerar kommunstyrelsen att fatta beslut om att stänga tre förskolor från och med januari 2025. Berörda verksamheter är: Krusbärets och Saffranets förskolor på Arnö samt Grindstugans förskola vid lasarettet. Anledningen är det minskade barnantalet i Nyköping.

-    Befolkningsprognoserna för Nyköping och hela landet visar att antalet barn minskar. Då behövs färre förskoleplatser och vi måste justera vår förskoleverksamhet efter framtida behov, säger Urban Granström, kommunstyrelsens ordförande.

-   För att kunna säkerställa en hög kvalitet i utbildningen och omsorgen för de barn som finns kvar är det viktigt att vi använder våra resurser på ett ansvarsfullt och hållbart sätt, säger Ahmad Eid, kommunalråd.

Det är prognosen över antalet framtida barn i området som styrt vilka förskolor som är berörda. Förskolorna på Arnö samt Grindstugan vid Lasarettet har betydligt fler platser än barn och förslaget är att stänga Saffranets och Krusbärets förskola på Arnö samt Grindstugans förskola. 

Planen är att barn och pedagoger flyttar till förskolor i närområdet: 

•    Saffranets förskola flyttar till Kompassens förskola
•    Krusbärets förskola flyttar till Långsätters förskola 
•    Grindstugans förskola flyttar till Släbro förskola

Ett internt arbete har påbörjats inom verksamheterna för att förbereda sig inför ett beslut från kommunstyrelsen senare i höst. Fokus har varit att göra det så bra som möjligt för barn och personal.

- Det här är självklart något som väcker känslor. Vi har haft extrainsatta arbetsplatsträffar med personalen och vi bjuder in berörda vårdnadshavare till informationsträffar för att kunna svara på frågor. Vårt mål är att fortsätta leverera en förskola av hög kvalitet. Fokus ligger på att ge varje barn trygghet, utbildning och omsorg samtidigt som vi på ett ansvarsfullt sätt ser över hur vi använder våra resurser, säger Ewa Björnfoth, skolchef Nyköpings förskolor.

Under hösten kommer pedagogerna att arbeta med barnen på olika sätt inför flytten, bland annat genom besök på nya förskolan och med gemensamma aktiviteter. Start på den nya förskolan planeras bli 7 januari 2025.