Tonvikt på omsorgen i budget för 2025

17 september 2024

En satsning på Näringsliv, kultur och fritid, HR samt IT. Det finns bland det politiska styrets förslag till 2025 års budget för Nyköpings kommun. Vård- och omsorgsnämnden får störst ökning av budgetramen jämfört med förra året.

Hela budgeten ligger på 4,35 miljarder kronor. Av det står beräknade skatteintäkter för 3,26 miljarder och generella statsbidrag för 1,25 miljarder. Det förväntade budgetresultatet för 2025 ligger på +122 miljoner kronor.

Mer välfärdsteknik ska användas

Ett önskat resultat för 2025-2027 är att förebyggande insatser ska nå fler av invånarna med behov av stöd och att placeringar utanför egna hemmet ska minska. Digitaliseringen ska öka och brukarna ska i högre grad bestämma kring hur insatser utförs.

– Den största enskilda satsningen ligger på hemtjänsten, bland annat genom förebyggande insatser så att fler som vill och kan ska kunna bo kvar hemma, säger kommunstyrelsens ordförande Urban Granström (S).

Över en miljard kan investeras

Budgetförslaget har en investeringsram på 1 056 miljoner kronor. De största projekten 2025 är Nyköpings resecentrum, skola i Oppeby, Hemgårdspassagen samt renhållningens nya insamlingssystem. Självfinansieringsgraden beräknas till 86 procent.

– I fortsatt fokus för mandatperioden är ett förbättrat företagsklimat för fler växande företag och fler arbetstillfällen. Fler i ska komma i arbete och färre ska vara i behov av bidrag, säger kommunalråd Ahmad Eid (M).

Stabil tillväxt trots omvärldsläget

Trots det ekonomiska läget 2023-2024 så har tillväxten för Nyköpings kommun varit stabil över tid.

– Det är glädjande att budgeten kommer att ge verksamheterna rimliga ekonomiska förutsättningar för kommande året trots att vi är mitt inne i en lågkonjunktur, säger ekonomichef Jukka Taipale.

Jämfört med budgeten som lades för 2024 har kommunen visat på underskott i prognoserna för helåret 2024 som togs fram i februari (-76 miljoner) och maj (-51 miljoner). I oktober presenteras färska siffror.

- Vi ser tecken på att underskotten fortsätter att minska, vilket är positivt. Men det finns all anledning att hålla i de åtstramningar som nämnder och divisioner tagit till, säger Urban Granström.

- Många har bidragit till att resultatet förbättras, och det är vi tacksamma för. Men vi är medvetna om att det finns mycket kvar att göra för att säkra en hållbar ekonomi och utveckling framåt, säger Ahmad Eid.

Kommunstyrelsen behandlar förslaget till budget under sitt möte den 30 september. Beslut om budget fattas av kommunfullmäktige den 8 oktober.

Ta del av underliggande handlingar.