Tillfälligt korttidsboende öppnar i Hållet

25 januari 2024
Omsorg och stöd Kommun och politik

Nyköpings kommun har 24 platser inom kortvård/växelvård. Just nu är behovet större än så och vård- och omsorgsnämnden har beslutat om fler platser. Ett tillfälligt korttidsboende öppnas på Hållet.

Platserna på det nya boendet kommer att fyllas av personer som är färdigvårdade inom regionen men som inte klarar av att bo hemma i eget boende. De har alla fått beslut om särskilt boende inom kommunen och väntar på plats där.

Ett nytt särskilt boende planerar att byggas och stå klart 2026/2027. Det tillfälliga boendet på Hållet beräknas vara öppet från april till december 2024. Personal rekryteras till en början från kommunens nuvarande boenden och hemtjänst för att kunna öppna så snabbt som möjligt. Vikarier tas in för att täcka deras tillfälliga frånvaro.

– Vi är tacksamma för att fler korttidsplatser går att lösa med så kort varsel och att vi kan hyra lokaler från regionen, säger Carina Wallin (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Den nya enheten behöver cirka 15 anställda, främst undersköterskor men även en sjuksköterska, fysioterapeut och arbetsterapeut.

– Jag ser fram emot att skapa en engagerad personalgrupp från olika enheter inom kommunen för att tillsammans göra dessa korta vårdtillfällen till något positivt, säger Linda Svensk, enhetschef för det tillfälliga boendet på Hållet.