Techlab - en satsning på teknik inom grundskolan
Genom satsningen Techlab får elever inom Nyköpings kommunala grundskolor lära sig programmering, VR, AI och 3D-design.
Techlab är en satsning inom kommunala grundskolan med syfte att höja elevers kunskaper inom digital teknik och naturvetenskap. Verksamheten finns i Vetenskapens hus på Nyköpings högstadium Alpha och drivs av förstelärarna Björn och Peter.
Från starten i augusti 2024 har 3660 elever antingen besökt Techlab eller fått besök av lärarna Björn och Peter ute på sin egen skola. Lite drygt 100 pedagoger har utbildats via workshops och flera hundra har besökt de anordnade familjekvällarna. Bland eleverna uppskattas lektionstillfällena.
-Det är roligt och det blir en paus från de vanliga lektionerna. Det är kul att få lära sig att programmera, jag kunde lite innan men har lärt mig mer nu, säger Viggo i åk 7.
Satsningen bidrar till att höja intresset för teknik och skapa förutsättningar för de som vill lära sig mer i ämnet. Det ger en bredare kunskap inför gymnasievalet och bättre förutsättningar att kunna möta de tekniska behov som finns i samhället.
Kreativa sätt att lösa tekniska utmaningar
Techlab håller obligatoriska workshops i årskurs 3, 5, 6 och 8 där varje årskurs har färdiga utbildningspaket som bland annat innehåller programmering på olika svårighetshetsnivåer där Lego ofta används till konstruktionsbyggen.
Huvuduppdraget är att utveckla och skapa engagemang för STEAM-förmågorna hos elever men även hos lärare genom särskilda workshops. STEAM innebär:
S - Science (Naturvetenskap)
T - Technology (Teknik)
E - Engineering (Ingenjörskonst)
A - Arts (Konst)
M - Mathematics (Matematik)
Eleverna får på kreativa sätt lösa olika tekniska utmaningar, använda flera olika synsätt och förmågor. All undervisning på Techlab är kopplad till läroplanen och genom att länka samman undervisningsdelar som instruktion, konstruktion, problemlösning och samarbete lär sig eleverna massor efter en workshop.
Techlab anordnar utöver workshops också heldagsteman som är fritt för alla kommunala skolor att nyttja. Temadagarna sker antingen i Techlabs lokaler eller ute på de skolor som har svårt att ta sig in till stan.
- Vi är en central resurs och vi ger vi lika förutsättningar för alla att få kunskaper inom dessa områden. Det jobbas olika ute i klasserna idag med teknik och programmering, här kommer vi in och kan lära ut detta och samtidigt vara ett bollplank till lärarna och stötta dem i den vardagliga undervisningen, säger Björn Wallberg, förstelärare Nyköpings högstadium.