Stärk beredskapen på landsbygden

1 oktober 2024

Hur ser beredskapen ut på landsbygden i Nyköping? Vad kan vi göra tillsammans i vår bygd för att vi ska känna oss trygga vid en krissituation? Projektet "Beredd Nyköping" anordnar två informationsträffar för att prata om hur vi kan stärka beredskapen tillsammans.

Beredd Nyköping är ett Leaderprojekt som har som mål att mobilisera kraften i civilsamhället vid en kris – genom civila beredskapsnav på landsbygden. Du kan läsa mer om Leaderprojekt på vår sida om landsbygdsutveckling.

Vad kan vi göra tillsammans i vår bygd för att vi ska känna oss trygga vid en krissituation? Hur kan vi stärka vår beredskap? Vi behöver kroka arm – föreningar, individer, företag och kommunen - alla har vi något att bidra med till ett beredskapsnav.

Välkommen på en första träff

Vi inleder med att lyssna på de som var med vid branden i Västmanland 2014. Under branden omkom en person och två personer skadades allvarligt. Omkring 1000 personer och närmare 2000 tamdjur evakuerades och totalt 71 byggnader skadades eller förstördes. Hur klarade civilsamhället de elva dagarna i beredskap? Finns det några lärdomar att dra?

Vi berättar också om kommunens trygghetspunkter och  presenterar studiematerialet "Beredskap, bygdegården ett nav vid kris" som togs fram efter branden i Västmanland.

Nästa tillfälle: 
•    21 november kl 17.30-20.00 i Stavsjö Föreningshus

Vi bjuder på macka och kaffe, spännande föreläsare och diskussioner om hur vi tillsammans kan stärka beredskapen på landsbygden.

Anmäl dig senast den 19 november genom att mejla till sormland@sv.se eller ring 010-1992330.

Vill du veta mer?

Mejla projektledare eva.humble@sv.se eller ring 070-536 0470.

Studieförbundet Vuxenskolan i samarbete med Nyköpings kommun och Sörmlands bygdegårdsdistrikt.

Projektet finansieras av Leader Sörmlandskusten och EU.