Socialnämndens budget för 2024

19 januari 2024
Omsorg och stöd Kommun och politik

7 december 2023 fattade socialnämnden beslut om budget för 2024. Budgetramen fastställdes till 299 miljoner kronor, en ökning med 8 miljoner kronor jämfört med 2023. Socialnämndens största kostnader ligger på insatser för barn och unga samt ekonomiskt bistånd.

Under budgetåret 2024 avsätts bland annat 2 miljoner kronor till att permanenta Ungdomsstödjar-verksamheten och 1,8 miljoner kronor till modellen Bostad först som en del i att motverka hemlöshet.

- Fokus har varit att få till en budget utan större besparingar och neddragningar, vilket vi lyckats med. Vi önskar också fortsätta att skapa förutsättningar för att utveckla det förebyggande arbetet för barn och unga, bland annat genom samverkan med Region Sörmland och att ungdomsstödjarna blir en del av grunduppdraget. Vi ser också fram emot att arbetet med modellen Bostad först ska komma igång på riktigt under året, säger Anniola Nilsson (M), socialnämndens ordförande.

Länk till socialnämndens sida med budgetunderlag.

Socialnämndens ansvarsområde

Socialnämnden har bland annat det samlade ansvaret för myndighetsutövning och insatser inom individ- och familjeomsorg. Ansvarsområdena regleras av ett tiotal olika lagar varav socialtjänstlagen är den viktigaste. Nämnden ansvarar exempelvis för missbruksvård, familjerätt samt håller i serveringstillstånd.