Satsningen på stadskärnan fortsätter

31 juli 2024
Uppleva och göra

Inom kort slår två nya containrar upp portarna på Stora torget. De erbjuder mat och lokal handel och satsningen är en del av projekt Levande torg. Stora torget kommer även bli bilfritt och Åkrokens torg blir en plats för övrig mathandel.

I augusti öppnar de två containrar som redan nu står på plats på torget. Det är Smakimperiet och Christers blommor som kommer att erbjuda enklare servering och lokal handel i containrarna. De kommer att utsmyckas utvändigt av en konstnär, vem är inte bestämt ännu.

I anslutning till matcontainern kommer det finnas sittplatser, bord och uteservering. Matserveringen öppnar i samband med Park till park 16–17 augusti, Christers blommor öppnar under v.34. Containrarna kommer att vara öppna till november.  

– För att göra Stora torget mer levande måste människor vilja vara där. Nu testar vi den här typen av servering och handel och vi kommer sedan att utvärdera försöket inför nästa säsong. Förhoppningsvis blir detta ett återkommande inslag på Stora torget, säger turistchef Erik Lindhe.

Han berättar att hela tanken med projekt ”Levande torg” är att skapa just större flöden i stadskärnan.

– Vi vill levandegöra de publika ytorna. Vi provar oss fram och vissa inslag kommer kanske att ändras något till nästa sommar medan andra satsningar återkommer. Jag välkomnar alla Nyköpingsbor med idéer att höra av sig, säger Erik Lindhe.

Foodtrucks flyttar till Åkrokens torg  

Samtidigt som satsningar görs på Stora torget sker en insats för att skapa större flöden till Åkroken. Ända sedan byggnationen av Åkrokens torg avslutades 2022 har planen varit att flytta verksamheter med foodtrucks dit. Det kommer att ske med start 1 september när Stora torget blir bilfritt.

– Åkrokens torg är bättre anpassat för verksamheter som serverar mat. Det finns både vatten och el samt många sittplatser runt om på torget och i parken, säger Tomas Gustavsson som är planerings– och utredningschef på Tekniska divisionen. 

Fakta Levande torg  

Aktiviteterna på Stora torget i Nyköping är en del av den politiskt beslutade satsningen ”Levande torg”, som ska främja mötesplatser och skapa större flöden av människor i stadskärnan.

Fler handelsplatser har skapats och förfrågningar till det lokala näringslivet har gått ut för att öka möjligheterna till handel.

Projektet drivs av Näringslivsenheten i Nyköpings kommun. Aktiviteterna och evenemangen arrangeras i samverkan mellan det lokala näringslivet, föreningar och Nyköpings kommun.

nykopingsguiden.se/levandetorg kan du läsa mer om satsningen och de evenemang som är på gång.

Vi skapar torget tillsammans!

Har du, din verksamhet eller förening ett förslag på vad som skulle kunna hända på Stora torget? Det kan vara en aktivitet eller något mer långsiktigt. Tveka inte att kontakta kommunen: kundservice@nykoping.se