Så här sorterar Nyköpingsborna avfallet

20 augusti 2024

Nu är avfallsstatistiken för 2023 sammanställd. Mängden insamlat grovavfall i Nyköping minskade förra året.

Nyköpings kommun arbetar ständigt för att det ska uppstå så lite avfall som möjligt och för att hantera det avfall som uppstår på bästa sätt.

Kommunen sammanställer avfallsstatistik årligen och de flesta siffror hämtas från Avfall Sverige.

– Det ger oss möjlighet att jämföra oss med andra och med oss själva från år till år, säger Stina Karlsson som är avfallsplanerare i Nyköpings kommun.

De flesta avfallsslag som samlades in förra året minskade något, mest minskade brännbart grovavfall. En av anledningarna tros vara att återvinningscentralerna inte längre tar emot mörka säckar med avfall.

– Man måste ha en genomskinlig påse och det gör att mer avfall sorteras och går till materialåtervinning i stället för till förbränning. Det är bra för miljön då vi använder de resurser vi har i större utsträckning i stället för att utvinna nya resurser, säger Stina Karlsson.

En annan anledning kan vara att det sämre ekonomiska läget gjort att vi konsumerar och bygger mindre, vilket gör att det blir mindre avfall.

Avfallsstatistiken visar att även det insamlade restavfallet, alltså det som slängs i den ”vanliga soppåsen”, minskade 2023. Denna positiva trend har pågått sedan 2016. Över 3 000 ton matavfall samlades in förra året. Mängden insamlat matavfall har ökat från 2019 men minskat lite både 2022 och 2023. Samma trend märks hos andra kommuner.

– Vi vet inte riktigt varför det minskat, men det kan ha att göra med en ökad medvetenhet, både ekonomiskt och gällande hållbarhet, så det helt enkelt slängs mindre mat. I så fall är det ju positivt att det minskar, säger Stina Karlsson.

Många Nyköpingsbor är dessutom nöjda med hämtningen av avfall vid sin bostad, hela 96 procent uppgav att de var nöjda.  

Det finns dock ett antal områden där kommunen kan bli bättre: inom återanvändning och materialåtervinning.

– Vi arbetar med att förbättra förutsättningarna för återanvändning, med en ny återvinningscentral på gång och en utvecklad insamling för återanvändning av textil- och bygg- och rivningsavfall, berättar Stina Karlsson.

Kommunen arbetar även med införandet av fastighetsnära insamling av förpackningar, för att göra det enklare för alla att sortera ut och lämna sitt förpackningsavfall till återvinning. Detta ska införas fullt ut 2027.  

Fakta avfall

Hushållsavfall innebär det avfall som uppkommer hos hushåll och sådant avfall från andra källor som till sin art och sammansättning liknar avfall från hushåll – och det är det avfallet som kommunen ansvarar för att samla in. Kommunen har också ansvar för att samla in slam och andra fraktioner från enskilda avlopp, men det är inte inkluderat i denna statistik.