Rosvalla rustas hållbart

27 maj 2024
Hållbar utveckling - Agenda 2030

Rosvalla är under upprustning. Belysning byts ut och uppgraderas och nu står beslut om konstgräsplaner samt ombyggnation av lokalbokningens servicecenter för dörren.

Ny belysning sparar pengar och miljö

Totalt 10 helt nya belysningsstolpar och armaturer på totalt 14 master ska ge bättre belysning på både konstgräsplan B och C och även naturgräsplan C. Bytet av gamla lampor till LED beräknas spara 210 000 kronor per år.

Under sommaren kommer belysningen inne på Rosvalla att bytas till LED i multihallen och hallarna A, B, C och D. Totalt beräknas de åtgärderna spara cirka 250 000 kronor per år. Dessutom minskar kostnaden för belysningen då LED-lampor har en längre livslängd än till exempel lysrör.

- Belysningen är ett exempel på arbetet med energieffektivisering som görs runt om i kommunens verksamheter. Tidigare har till exempel solceller anlagts på Rosvallas tak, säger Mikael Karlsson, fastighetschef i Nyköpings kommun. 

Funktionella lokaler och rustade planer

Den 3 juni väntas Kommunstyrelsen ta beslut om ny konstgräsplan på Rosvallas A och B-plan. Efterfrågan på plantider är hög och planerna är idag helt utslitna. De fotbollsplaner som finns behöver vara i bra skick.

- Omläggningen av planerna beräknas ta cirka 1 månad per konstgräsplan och vi gör det i etapper så att det hela tiden finns minst två spelbara planer i drift, säger Mikael Karlsson, fastighetschef i Nyköpings kommun.

Utformning och skötselplaner anpassas i syfte att minska spridning av gummigranulatet*. Till exempel är det viktigt fortsätta använda den befintliga asfaltsyta för snömassor så att granulaten kan återanvändas på konstgräsplanen när det töat. En zon för att borsta av spelarnas skor och kläder kommer också att skapas intill planerna.

På samma möte väntas kommunstyrelsen ta beslut om att bygga ett nytt servicecenter för Lokalbokningen och anpassa det utifrån dagens tekniska krav på bl.a. belysning, ljudnivå, ventilation och värme, sprinkler, brandlarm och passersystem. Miljön blir tidvis bullrig både för personal och kunder. Huvudentréns nuvarande glasentré ersätts med energiglas och energisparande automatiska skjutdörrar som inte står öppna i onödan eller läcker värme. Ombyggnationen föreslås få en finansiering på 4 000 000 kronor och beräknas kunna starta i början av sommaren.

- Jag är mycket glad för de här förbättringarna både för driftekonomin, miljön och inte minst för alla de som nyttjar Rosvalla. Vi får en funktionell anläggning där ung som äldre får en bra fritid samtidigt som vi gör vad vi kan för miljön, säger Marcus Pehrsson (S), ordförande för Kultur- och fritidsnämnden i Nyköpings kommun.

Här kan du läsa hela underlagen till Kommunstyrelsens möte.

*Ett EU-beslut fattades i september 2023 om att införa försäljningsförbud för gummibaserade ifyllnadsmaterial med övergångsperiod fram till hösten 2031. Nyköpings kommun bevakar frågan och utvecklingen av miljöanpassade som kan hålla även för kallgrader och ge goda spelegenskaper.