Restauranger välkomnar inspektörer på praktik

13 december 2023

För att förstå restaurangernas vardag och för att kunna göra ett bättre jobb kommer sju inspektörer från tre olika kommuner göra praktik i grannkommunerna.

Förslaget kommer från restaurangbranschen för ständiga förbättringar. Syftet är att inspektörerna ska få en bättre förståelse för hur verksamheten fungerar.

Karolina som jobbar som livsmedelsinspektör på Nyköpings kommun har genomfört en praktikdag på Fotografens café och bistro i grannkommunen Katrineholm.

– Jag har en helt annan bild av hur arbetet som kock fungerar jämfört med när jag kommer till restaurangen för en livsmedelskontroll. Även om jag varit i många restaurangkök är det skillnad på att komma innan eller efter de flesta gästerna kommer. Vid en livsmedelskontroll får vi en bra syn på hur vissa delar av restaurangen fungerar, men inte på helheten som jag fått idag.

Tidvis stressig

Under praktiken framgick det hur länge kockar och annan personal står på golvet och lagar mat och hur stressigt det tidvis kan bli. Det är mycket planering som ligger bakom för att lunchen ska flyta på smidigt. Matlagning är ett hantverk, men nu blev det mera påtagligt hur mycket planering det är och omsorg som läggs ned.

Karolina fräser ärtor som är bas i såsen till dagens lunch som var torsk.

Karolina berättar att det var bra att få prata med kocken om situationer som kan upplevas störande eller onödigt stressiga under en livsmedelskontroll. Ibland vill livsmedelsinspektören kanske höra ett specifikt svar på en fråga, medan kocken tycker att eftersom hen jobbar på ett planerat sätt med goda rutiner uppstår inte den situation som inspektören frågar efter.

Körkort välkommet

Ida Fjällstrid restaurangchef - hur tycker du att dagen var?

Som tidigare kökschef och snart 20 år i branschen är detta ett välkommet projekt från kommunen.
Att inspektörerna som arbetar dagligen med kontroller i livsmedelsmiljöer, inte har någon erfarenhet av en matlagares/kocks vardag är lite som att ha en trafikinspektör utan körkort sitta bredvid vid uppkörning.

Vad ger det dig som restaurangchef?
Mer förståelse, samma språk framför allt. Och förhoppningsvis förstår livsmedelsinspektörerna som går ut på ”golvet” att de tillhandahåller en tjänst och en service i kombination med ett uppdrag att inspektera och kontrollera säkerheten för livsmedel. Att vara varm, trevlig och ha ett gott bemötande är vår uppgift dagligen, utöver mat och dryckesbiten. Lika viktigt för alla människor som arbetar med andra människor. Ni finns ju till för oss och gästerna.

Om kontrollerna inte finns kan ju vem som helst leverera riskfyllda måltider. Men att enbart luta sig mot teorin och inte se praktiken är svårtolkat från start. Dagen var givande och vi hade flera bra dialoger.

Skapar förståelse

– Praktik i restauranger skapar förståelse mellan personalen i köket och inspektören. Att vi träffas genom praktik gör att vi uttrycker oss med samma begrepp och vi förstår varandra bättre. Vi uppskattar att inspektörer kommer när det är färre gäster, till exempel efter lunchruschen, sa ägaren av restaurangen Alexandra Ydewall.


Karolina och kocken Melwin – dream team i köket

– Ett bra projekt för att inspektören ska förstå och få insikter i hur restaurangbranschen funkar och hur det fungerar. Karolina har absolut potential i köket, men ska nog fortsätta med livsmedelskontroll och kommer bli bäst på det efter dagens praktik, sa Melwin efter besöket.

Tack!

Tack till Fotografens café och bistro i Katrineholm för att vi fick komma på praktik och lära oss mer om hur vardagen fungerar. Vi fick flera lärdomar som vi tar med oss i vårt ständiga förbättringsarbete för nöjdare kunder.

Foto: Alexandra Ydewall