Restauranger ska informera om köttets ursprung
Nu blir det krav på information om varifrån köttet som serveras på restaurangen kommer. Reglerna innebär att restauranger måste kunna informera kunder om ursprungsland för kött från nöt, gris, får, get och fjäderfä. De nya reglerna som Livsmedelsverket har beslutat om börjar gälla den 1 mars 2025.
De nya reglerna innebär att restauranggäster ska kunna få information om ursprungslandet för kött (nöt, gris, får, get och fjäderfä) som används i maten. Informationen ska vara lätt att få för gästerna. Uppgiften behöver bara lämnas på platsen där maten serveras, inte vid hemkörning av mat.
Informationen ska baseras på uppgifter som företagarna redan får från sina leverantörer. Ursprungsland behöver inte anges för korvar, sammansatta ingredienser eller värmebehandlat kött som köpts in, som färdigstekta hamburgare.
Gästerna har rätt att få informationen muntligt eller skriftligt. Det kan stå på menyer eller finnas en skylt som informerar om att gästerna kan fråga om köttets ursprung.