Prisbelönta burgare på Stora torget i sommar

1 april 2025

Nyköpings kommun har tecknat kontrakt med en välkänd aktör som flyttar in sin verksamhet i restaurangmodulerna i sommar.  Från maj till i höst serveras det mat och dryck på Stora torget, något som har efterfrågats av många Nyköpingsbor.

Det är de prisbelönta burgarkreatörerna på Father & Sons som flyttar in i restaurangmodulerna, på samma plats som vinterns isbana. Father & Sons driver idag en foodtruck och är kända för sina högkvalitativa och smakrika hamburgare och blev nyligen korade till nordiska mästare. 

- Vi är äntligen tillbaka på Stora torget och ser fram emot en sommar fylld av magiska smakupplevelser och härlig gemenskap. Med saftiga, perfekt tillagade burgare och en atmosfär som sjuder av glädje och energi vill vi skapa ögonblick att minnas. Vi längtar efter att få välkomna alla besökare och tillsammans göra denna sommar till något alldeles speciellt, säger Amir Esmaili på Father & Sons.

I år utvecklas modulerna med en enklare fast inramning och placering i vinkel med varandra. Detta för att skapa en ombonad innergårdskänsla mitt på torget. Se de preliminära skisserna längre ner på sidan. 

- Det blir ett härligt häng för både besökare och Nyköpingsbor. Vi är mycket glada över att Amir Esmaili och hans team driver restaurang på Stora torget i sommar. Vi tror att deras närvaro kommer att bidra till att göra torget till en ännu mer levande och attraktiv plats, säger Henrik Steberg, destinationsutvecklare på Nyköpings kommun.

Håll utkik efter premiärdatum i kommunens kanaler.

Många önskar en restaurang på Stora torget

Enligt en nyligen genomförd undersökning i sociala medier med frågor om vinterns aktiviteter på Stora torget, och med möjlighet att önska aktiviteter inför sommaren, önskade en majoritet just restaurang med serveringsmöjligheter på torget. 

Illustrationer av restaurangmodulerna

Restaurangmodulerna placeras där isbanan har hittats under vinterhalvåret, mitt emot Rådhuset och längs med Hospitalsgatan. Illustrationen är preliminär och skillnader mot det faktiska utförandet kan förekomma.

Här är vyn med Västra Storgatan i ryggen och Stadshuset till höger. Illustrationen är preliminär och skillnader mot det faktiska utförandet kan förekomma.

Intresseanmälan och urvalskriterier

Möjligheten att driva verksamhet i restaurangmodulerna annonserades i tidningarna SN och SE HIT samt i sociala medier och i kommunens digitala kanaler. Senast 20 januari 2025 skulle intresseanmälan skickas in. Urvalskriterierna bestod bland annat av att verksamheten ska ha god likviditet, dokumentation av tidigare erfarenhet av liknande verksamhet, kunna beskriva förslag på hur samverkan med övriga aktörer kan se ut samt hur man kan vara med och bidra till ökat flöden av besökare till platsen och stadskärnan. Man skulle också kunna uppvisa en personal- och miljöpolicy med ett tydligt hållbarhetsperspektiv. 

Intresseanmälningarna hanterades av Näringslivsenheten och Turism, Nyköpings kommun, som också fattade beslut om valet av aktör.

Om satsningen Levande torg

Aktiviteterna på Stora torget i Nyköping är en del av den politiskt beslutade satsningen Levande torg, som inleddes inför sommaren 2024 med syftet att öka folklivet i centrum med ambitionen att bidra till ökat folkliv i hela centrum. Ett ökat folkliv är inte bara trevligt och gör vår stad mer attraktiv samt tryggare, det ökar även möjligheterna till effekten positiva försäljningssiffror hos centrumhandeln.

Hitta aktiviteter i Nyköpingsguiden.

Läs mer om satsningen och ta del av statistik för olika arrangemang och aktiviteter. Nykoping.se/levande-torg.

Vanliga frågor och svar om serveringsmodulerna

Varför ska det finnas en fast servering på Stora torget sommaren 2025?
Efter önskemål från både Nyköpingsbor och det lokala näringslivet har kommunen undersökt möjligheter att stärka stadskärnan. Många efterfrågar fler aktiviteter och en plats att sitta ner och äta med generösa öppettider under sommaren.  

Som en del av den politiskt beslutade satsningen Levande torg, där olika initiativ testas för att utveckla stadskärnan, prövas därför en fast restaurangservering på Stora torget sommaren 2025. Testperioden började redan 2024, men var en för kort period för att kunna utvärdera potentialen fullt ut.

Vem driver restaurang på Stora torget sommarsäsongen 2025?
Det är de prisbelönta burgarkreatörerna på Father & Sons som flyttar in i restaurangmodulerna från och med maj.

Hur gick intresseanmälan till?
Möjligheten att driva verksamhet i restaurangmodulerna annonserades i tidningarna SN och SE HIT samt i sociala medier och i kommunens digitala kanaler under vintern 24/25. Senast 20 januari 2025 skulle intresseanmälan skickas in. 

Vilka kriterier gäller?
Urvalskriterierna bestod bland annat av att verksamheten ska ha god likviditet, dokumentation av tidigare erfarenhet av liknande verksamhet, kunna beskriva förslag på hur samverkan med övriga aktörer på torget kan se ut samt hur man kan vara med och bidra till ökat flöden av besökare till platsen och stadskärnan från förmiddag till sen kväll från vår till höst. Man skulle också kunna uppvisa en personal- och miljöpolicy med ett tydligt hållbarhetsperspektiv. 

Kriterierna tog inte upp frågor om vilken typ av mat som ska serveras. Det är upp till den entreprenör som driver verksamheten.

Vem fattade beslutet?
Intresseanmälningarna hanterades av Näringslivsenheten och Turism, Nyköpings kommun, som också fattade beslut om valet av aktör utifrån de satta kriterierna.

Vad betalar aktören i hyra?
Hyran för de två restaurangmodulerna är drygt 74 000 per år. Avtalet gäller från maj till oktober. 

Varför hyrs båda modulerna ut till en och samma aktör?
Inför sommarsäsongen 2025 anpassas och uppdateras serveringsmodulerna för att möjliggöra en fullt fungerande restaurangverksamhet med matlagning på plats. De två modulerna byggs samman och omstruktureras för att bättre passa restaurangdrift. Samtidigt skapas en inramad uteservering för en mer inbjudande miljö.  Dessa förändringar ger den framtida entreprenören bättre förutsättningar att utveckla ett bredare och mer attraktivt koncept på torget.

Hur är modulerna utformade?
Den stora modulen, på 29 kvm, är utrustad för matlagning med stekhäll, kyl/frys och tillagningsyta, vilket möjliggör beredning och enklare servering på plats. Den mindre butiksmodulen placeras i vinkel intill och kan anpassas efter restaurangägarens behov, exempelvis som sittplatser vid sämre väder.

Anläggningen har tillgång till el samt tankar för både gråvatten och färskvatten. 

I direkt anslutning skapas en trevligt inramad uteservering med gott om plats för matgäster.

Varför placeras mobila foodtrucks på Åkroken torg, och inte Stora torget?
Nyköping växer och olika platser får olika funktioner med aktiviteter som arrangeras både på kort och lång sikt för att utveckla stan och göra fler allmänna platser trevliga och tillgängliga. Från september 2024 är Åkroken torg platsen för mobila foodtrucks, som inte har en permanent plats och/eller samma regelbundna eller generösa öppettider som en fast restaurang kan erbjuda. Åkroken torg är förberett för den mobila funktion som foodrucks har, med el-uttag, sittplatser både på torget och i sluttningen ner mot ån. Inför sommarsäsongen 2025 görs ytterligare satsningar på Åkroken torg med bland annat en scen för uppträdanden.