Oegentligheter upptäckta på två boenden – anmälan går till IVO

11 september 2024

Nyköpings kommun har upptäckt oegentligheter på två boenden inom kommunens Funktionsstödsomsorg (FSO). Båda händelserna har föranlett polisanmälningar. Vård- och omsorgsnämnden VON, anmäler den ena större händelsen imorgon torsdag, till Inspektionen för Vård och omsorg (IVO). Den omfattar elva Lex Sarah-rapporter om missförhållanden på ett boende. 

Det rör bland annat ekonomiska oegentligheter, begränsningsåtgärder för brukare  samt personuppgiftsincidenter. I fredags förra veckan vidtog arbetsgivaren den arbetsrättsliga åtgärden att stänga av medarbetare från arbetet, vilket kan ske när händelser om eventuella missförhållanden ska utredas. Fackförbund har informerats om arbetsgivarens beslut. Allt uppdagades i samband med en intern kontroll.

Åtgärdsplanen har inte följts

En utredare inom divisionen social omsorg gör nu en Lex Sarah-utredning över händelsen. Den är omfattande och kan ta ett par månader. Samtidigt har en annan äldre händelse blivit känd på ett annat boende i Nyköping. Den händelsen har också Lex Sarah-rapporterats men inte resulterat i återkoppling från IVO. Den har inte åtgärdats på det sätt som åtgärdsplanen fastställer. En medarbetare där har avslutat sin anställning. 

- Både brukare och anhöriga ska kunna känna förtroende för våra verksamheter, säger Carina Wallin, Vård- och omsorgsnämndens ordförande. Så klart vi är besvikna över att oegentligheter förekommer på våra boenden. Jag uppskattar att verksamheten att genomlyser rutiner och regelverk och upptäckte missförhållandet. Vi har informerat brukarnas gode män och anhöriga om det inträffade.

Brister i uppföljningen

Under utredningen har det framkommit att det finns brister i uppföljning av lagar och regler. 

- Här behöver vi också vara självkritiska som arbetsgivare. Rutiner, kvalitet och kontroll har inte följts eller prioriterats vilket inte är acceptabelt. En åtgärds- och handlingsplan genomförs nu och ett nytt ledarskap är infört för att säkra att verksamheten bedrivs på ett systematiskt och kvalitativt sätt. Det gör att jag som ordförande trots allt kan känna mig lugn med att verksamheten åter kommer att bedrivas korrekt och ha brukarnas bästa för ögonen, säger Carina Wallin.  

Ska anmälas till IVO vid risk

Lex Sarah: Den som bedriver verksamhet inom socialtjänsten, vid Statens institutionsstyrelse eller enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade är skyldig att utreda rapporterade händelser om missförhållanden eller påtagliga risker för missförhållanden och även att åtgärda dessa. Är missförhållandet eller risk för missförhållande allvarligt, ska det anmälas till IVO. I bedömningar och beslut som IVO fattar så fokuserar IVO på om utredningen är tillräckligt omfattande och att verksamheten har åtgärdat det aktuella missförhållandet. 

Känner du oro och vill rapportera något kan du kontakta:

Karin Eklund, chef för Funktionsstödsomsorgen FSO. telefon 0155-458015 eller mejla karin.eklund@nykoping.se.

eller Carina Wallin, ordförande för Vård- och omsorgsnämnden VON, telefon 0155-45 75 61 eller carina.wallin@nykoping.se