Nyköpings utsatta får fortsatt hjälp på bred front

3 oktober 2024

Socialnämnden och vård- och omsorgsnämnden i Nyköpings kommun har beslutat att förnya tre avtal med Sörmlands Stadsmission. De berör härbärget, en mötesplats och satsningen på Bostad först.

Idéburet offentligt partnerskap, IOP, är ett sätt för offentlig sektor att samarbeta med idéburen sektor för att lösa olika samhällsproblem.

Sedan 2020 driver Sörmlands Stadsmission ett härbärge i Nyköping. I samma lokaler finns även en öppen mötesplats med kafé för att hjälpa hemlösa ur sin utsatthet, genom exempelvis kontakt med myndigheter och motiverande samtal.

Hösten 2023 startade även Bostad först, ett sätt att hjälpa personer med beroendeproblematik och/eller psykisk ohälsa till ett eget boende. 

Partnerskap med Stadsmissionen och Verdandi

Nu förnyas de tre avtalen med Sörmlands Stadsmission som driver härbärget och tillsammans med Verdandi ansvarar för Bostad först i Nyköping.

- Det är glädjande att konstatera att vi nu har en fortsättning på IOP:erna med Sörmlands Stadsmission och Verdandi gällande totalt 14 lägenheter inom Bostad Först. Att få ett tryggt boende och kunna leva på samma villkor som andra människor gör att man känner ett människovärde och på sikt orkar ta tag i de andra svårigheter man har att hantera, säger Anniola Nilsson, ordförande i socialnämnden, som är en part i alla tre avtal.

Viktiga insatser för utsatta

Sörmlands Stadsmission ser att insatserna spelar stor roll för hemlösa i Nyköping.

- Stadsmissionen kämpar för de som kämpar med hemlöshet, ensamhet, fattigdom och annan social utsatthet. När den ideella sektorn och det offentliga krokar arm skapar vi förutsättningar att möta de Nyköpingsbor som hamnat mellan stolarna, utanför skyddsnäten och under radarn. Genom att samarbeta ökar vi möjligheterna för dessa människor att återta makten över sina liv och bli en del av samhället igen, säger Petra Knutsson, verksamhetschef för härbärget.

En egen bostad underlättar

I avtalet med Bostad först är även vård- och omsorgsnämnden en part.

- Bostad först är för personer som lider av psykisk ohälsa, hemlöshet och kanske även ett beroende. När vi ökar möjligheterna till en förbättrad livskvalitet och minskat lidande genom samverkan mellan och kommun och civilsamhället då har vi även hjälpt personer att komma en bra bit på väg. Det kan även innebära att personer kan en bättre livssituation med ett jobb, säger Carina Wallin, ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

IOP-avtalen gäller i ett år med möjlighet att förnyas.

Fakta:

  • Härbärget har cirka 1100 gästnätter per år.
  • Cirka 25-30 besökare kommer till Stadsmissionens mötesplats varje dag.
  • Bostad först har tillgång till 14 lägenheter.