Nyköpings kommun upplåter mark till vätgasstation

26 augusti 2024
Trafik och resor Företag och näringsliv Kommun och politik

Kommunstyrelsen har fattat beslut om att sluta arrendeavtal med Hydri AB, som planerar att bygga en tankstation på södra sidan om Nyköpingsbro.

På fastigheten Vida 1:3 kommer en bränslestation att anläggas för vätgasdrivna fordon.

– Transporter står för en stor del av våra koldioxidutsläpp. Att tillgängliggöra grön vätgas är en del i omställningen mot mer hållbara transportlösningar, säger Maria Brantö, miljöstrateg i Nyköpings kommun.

Arrendeavtalet för Vida 1:3 löper på 15 år. Hydri AB erbjuder svensktillverkad grön vätgas över hela Sverige.

– Tankstationen blir en del av det rikstäckande nätverk av stationer som successivt kommer att etableras. Nyköpingsbro utmed E4:an utgör en central del av transportinfrastrukturen, och är därför en viktig plats i vår satsning på att bygga framtidens infrastruktur. Stationen är utformad för att möta behoven hos alla typer av fordon från lastbilar och bussar till personbilar, säger Peter Enå, vd på Hydri AB.

Anläggningen planeras vara klar i början av 2025 och blir öppen för allmänheten.

Beslut fattades i kommunstyrelsen 26 augusti 2024 (länk till underliggande handlingar).

Fakta

Vad är vätgas?

För att producera vätgas används el från förnybara källor som sol, vind och vatten. Även biogas kan reformeras till vätgas.

Vilka fordon tankas med vätgas?

En vätgasbil, eller så kallad bränslecellsbil, är en elbil som tankas med vätgas i stället för att laddas från elnätet. Både bussar, lastbilar och personbilar kan drivas med vätgas. Tankningen går lika snabbt som att tanka med bensin, diesel eller fordonsgas.

Kan biogas tankas på den nya stationen?

Nej, i nuläget finns ingen tankstation för biogas i Nyköping. Vätgas och biogas är två helt olika system med olika tryck, så det är viktigt att tanka rätt bränsle i rätt fordon. Som kommun uppmuntrar vi till förnybara bränslen och för löpande dialog med aktörer om etablering inom kommunen, både vad gäller laddinfrastruktur och fordonsgas.