Nyköpings kommun och polisen ska arbeta förebyggande mot välfärdsbrott

21 maj 2024
Hållbar utveckling - Agenda 2030

Kommunens säkerhetsgrupp har tillsammans med polisen beslutat att den gemensamma prioriteringen i det brottsförebyggande arbetet ska fokusera på kriminell ekonomi, där välfärdsbrott ingår.

Kriminell ekonomi är ett ökande problem i samhället. Allt fler kommuner, regioner och myndigheter arbetar för att minska det stora flöde av pengar som riskerar att gynna oseriösa och kriminella strukturer. Enligt polisen beräknas den kriminella ekonomin i Sverige generera 100–150 miljarder kronor i brottsvinster varje år. 

För kommuners del handlar det förebyggande arbetet mot kriminell ekonomi till största del om att förebygga välfärdsbrottslighet. Enligt Brottsförebyggande rådets definition innebär väldfärdsbrott att offentliga utbetalningar inom välfärdssystemet betalas ut på felaktiga grunder. Till exempel ekonomiskt bistånd, föräldrapenning eller arbetslöshetsersättning.

Välfärdsbrott är ett växande samhällsproblem

- Utifrån den omvärldsbevakning vi har gjort, där vi bland annat tittat på andra kommuner, ser vi att väldfärdsbrott är ett växande samhällsproblem. Det handlar till exempel om offentliga utbetalningar som betalas ut på felaktiga grunder eller oseriösa aktörer som inte följer de avtal som de ingått med kommunen. Därav ser vi vikten av att starta upp ett arbete som behandlar den här typen av brott. Vi har påbörjat processen med att ta fram arbetssätt och prioriteringar för kommunens verksamheter. Målet är att skapa ett skyddsnät i form av förebyggande arbete mot den här typen av brott, säger Tobias Davidsson, avdelningschef för säkerhet och krisberedskap i Nyköpings kommun.

Arbetet kommer att ledas av kommunens säkerhetssamordnare med inriktning brottsprevention tillsammans med kommunpolisen. Arbetet påbörjas under våren 2024 och förslag på åtgärder kommer att tas fram under hösten 2024.

Nyköpings kommun och polisen samarbetar redan genom till exempel medborgarlöften, lokalt brottsförebyggande råd och samverkansmetoden effektiv samordning för trygghet (EST). Läs mer om kommunens brottsförebyggande arbete.

Läs mer om kriminell ekonomi och välfärdsbrott på SKR.