Nyköpings kommun klättrar igen i näringslivsmätning
Nyköpings kommun har återigen nått en förbättrad placering i den årliga rankningen av företagsklimat i Sverige. Av 290 kommuner hamnar Nyköping på plats 134 vilket är en ökning med hela 22 placeringar från förra året. Resultatet är det bästa sedan 2017.
– Ett fint betyg över kommunens långsiktiga och uthålliga arbete med näringslivsfrågorna, säger Urban Granström, kommunstyrelsens ordförande.
Svenskt Näringslivs rankningslista baseras dels på resultatet av attitydundersökningen vars resultat presenterades i maj, dels andra statistikfaktorer såsom marknadsförsörjning, kommunalskatt, entreprenader, jobb i kommunen och företagsamhet.
Många olika företag i kommunen
Nyköping har ett brett näringsliv med nästan 6 000 företag och att verka för näringslivets tillväxt och ge den service som krävs skapar i sin tur en uppsida för hela kommunens välfärd.
– Att Nyköping klättrar är ett tydligt kvitto på att vårt gemensamma arbete för ett bättre företagsklimat ger resultat. Vi strävar efter att göra det enklare för företag att växa och bidra till Nyköpings utveckling. Denna framgång inspirerar oss att fortsätta förbättra förutsättningarna för näringslivet och stärka tillväxten i kommunen, säger Ahmad Eid, kommunalråd och ordförande i näringslivs- och arbetsmarknadsutskottet.
Viktigt skapa bra förutsättningar
Näringslivschefen Sofia Rydingsvärd är stolt över det arbete som Näringslivsenheten tillsammans med övriga kollegor inom kommunen gör för att skapa bra förutsättningar för företagande.
– Det här känns som ett riktigt skönt bevis på att det vi jobbat för uppfattas så positivt och lönar sig. Vi har till exempel mer än fyrdubblat antalet företagsbesök och på så sätt fått input på vad företagen behöver från oss. Under besöken kan vi också berätta om den service som vi som kommun redan idag erbjuder, till exempel ”Dukat bord”, kvällsöppet på bygglov och skräddarsydda utbildningar och då fått väldigt positiv respons, säger Sofia Rydingsvärd.
Omdömena har förbättrats särskilt inom områdena upphandling (upp 62 placeringar) och bemötande (upp 32 placeringar), medan det försämrats något inom trygghet och säkerhet (ner en placering).
Sju av nio kommuner i Sörmland klättrar i rankningen. Länk till Svenskt Näringslivs rapport.