Nyköpings gymnasium först i länet att bli motorbranschcollege
Fordons- och transportprogrammet på Nyköpings gymnasium, Skavsta, är numera certifierat motorbranschcollege. Det innebär en kvalitetsstämpel med starkare koppling till lokala företag, större chans att få träna på senaste tekniken och få jobb efter utbildningen.
På torsdagen hölls en ceremoni med elever, lärare, politiker, lokala företagare samt Motorbranschcollege (MBC), som är ett kvalitetssäkringssystem.
För att en gymnasieutbildning ska kunna bli certifierat motorbranschcollege krävs bland annat en stärkt samverkan mellan skolan och branschen, nöjda elever på de fordonstekniska programmen, en god kompetensutveckling av yrkeslärarna, ändamålsenliga maskiner, utrustning och lokaler och ett kvalitetssäkrat arbetsplatsförlagt lärande.
– Vi är mycket stolta över vår certifiering! Den kommer att innebära en kvalitetshöjning för vår utbildning. Jag tror att vi genom våra goda kontakter med branschen kommer att kunna få tillgång till det allra senaste när det gäller utrustning, teknik och fordon. Ett stort tack till alla som gjort vår certifiering möjlig, säger Jonas Axelsson, resultatenhetschef på Nyköpings gymnasium.
Lärarnas engagemang viktigt
Fordons- och transportprogrammet fick beröm av MBC för lärarnas engagemang i utbildningen och eleverna. Flera lärare med lång erfarenhet på skolan kallades upp på scenen för att tackas för det goda arbetet. Även de lokala företagens närvaro och påverkan på utbildningens kvalitet fick uppskattning.
– Vi ser en tydlig effekt av Motorbranschcollege i landet. Både på nationell nivå där företag går in och sponsrar skolor men också att vi kan styra skolans kvalitetsarbete med våra nyckeltal. På lokal nivå som i Nyköping förväntar vi oss ett förstärkt samarbete mellan politiker, branschen och skolan där man tillsammans samlas runt "lägerelden MBC" och samarbetar för att stärka skolans olika behov, säger Tomas Tärnfors, styrelseledamot i MBC och branschutvecklare på Transportföretagen och den som delade ut certifieringspaketet till skolan.
Är en framtidsbransch
Det finns gott om jobb i fordons- och transportbranschen de närmaste åren. Genom kopplingen till motorbranschcollege höjs kvaliteten på utbildningen ytterligare och eleverna får en utbildning som är mer anpassad till vad företagen behöver.
– I och med detta kan skolan bättre svara mot våra förväntningar. Vi får ett närmare samarbete, vi som bransch kan förse skolan med både utrusning och utbildning till lärarna, säger Mattias Gustafsson, servicemarknadschef på Bilia Söderbergs Bil i Nyköping.
Läs mer om vad certifieringen innebär för elever, skola och företag.
Läs mer om utbildningen i Nyköping och se filmer med elever.