Nya ekar har planterats vid Flättna för att skapa framtida blandskog

4 september 2024
Bo, bygga och miljö Hållbar utveckling - Agenda 2030

Under sommaren har över tusen små ekplantor planterats på en avverkad yta i närheten av Stora Flättna gård. Målet med planteringen är att utveckla en blandskog som gynnar biologisk mångfald.

Platsen där ekhägnen finns har förändrats över tid och har tidigare varit både granskog och åkermark. Med finansiering från Skogsstyrelsen har det nu planterats över tusen små ekplantor och även björkplantor på platsen. 

– Björken är satt som en stödplanta till ekplantorna. Björkarna gör att ekarna har något att anpassa sig till och gör att de växer rakare, berättar markförvaltaren Ellen Weidman Wachtmeister.  

Områdena är inhägnade med stängsel för att de späda plantorna ska vara skyddade från vildsvin, rådjur och annat klövvilt. Stängslet ska vara kvar i 25-30 år och tas bort när plantorna är tillräckligt stora för att inte skadas. 

Utöver planteringen sker också en naturlig föryngring av skogen inom hägnen. De redan etablerade ekarna, som är över hundra år gamla, släpper ekollon som gror och växer upp till nya plantor. 

– Ekskogar erbjuder en rik miljö som även andra trädarter trivs i och gynnar rödlistade arter. Vi hoppas att det blir ett väldigt varierat område över tid, säger Ellen Weidman Wachtmeister.  

Ekhägnen ligger i närheten av både Strandstuvikens och Janstorpsskogens naturreservat, som båda är omtyckta strövområden. För att inte hindra friluftslivet har det sparats en stor yta mellan hägnen där svampplockare, motionärer och andra som vistas i skogen kan passera.