Ny satsning på digital teknisk utbildning i grundskolan

12 augusti 2024

Elever ska få lära sig mer om digital teknik, med syfte att vägleda fler elever mot en framtida karriär inom teknikområdet. 

Nyköpings kommuns kommunala grundskolor har tagit ett gemensamt initiativ för att främja en bred och likvärdig digital teknisk utbildning som förbereder eleverna för framtiden.

-    Det finns ett behov av att förbereda eleverna inför framtidens utmaningar inom den snabba tekniska utvecklingen, här har vi möjlighet att integrera moderna verktyg och innovativa undervisningsmetoder i deras utbildning, säger Carina Hall, skolchef Nyköpings grundskolor. 

Satsningen, som finansieras av statsbidrag, har som centralt mål att öka elevernas måluppfyllelse inom teknik och naturvetenskap. Fokus ligger på att väcka intresse för teknik och skapa en röd tråd av lärande genom hela grundskolan, från förskoleklass till årskurs nio. Det ska ske genom att integrera STEAM-förmågorna i undervisningen:  

S - Science (Naturvetenskap)
T - Technology (Teknik)
E - Engineering (Ingenjörskonst)
A - Arts (Konst)
M - Mathematics (Matematik)

Fortbildning för personal

I satsningen ingår även att höja kompetensen hos pedagogerna, genom kontinuerlig utbildning och stöd samt genom att skapa starkare samverkan mellan kommunens grundskolor och näringslivet. 

Två förstelärare är anställda för att leda arbetet, Björn Wallberg och Peter Lövgren. De har sina lokaler i Vetenskapens hus på Nyköpings högstadium, Alpha, dit både elever och pedagoger kommer att bjudas in.   

-    Kärnan kommer att vara de workshops vi bygger upp i Vetenskapens hus på Alpha. Vi kommer att ha färdiga utbildningspaket främst inom programmering, spelprogrammering, 3D-design, konstruktion, greenscreen och animering. Vi kommer även att besöka kommunens alla grundskolor för att undervisa i programmering och andra projekt i samråd med skolans pedagoger, berättar Björn och Peter. 

Under skollov kommer fritidsaktiviteter att arrangeras, som kurser och besök för kommunens fritidsavdelningar. Det ger eleverna möjlighet att delta i lärorika och roliga aktiviteter även utanför den ordinarie skoltidens ramar.

Om STEAM

STEM-förmågorna är en kombination av analytiskt tänkande, kreativ problemlösning och teknisk expertis. I Nyköpings kommun är även A för ”Arts” adderat, då flera av de kreativa förmågorna utvecklas inom de praktisktestetiska ämnena, samt att det ökar förståelsen för framtida yrken. 

Samverkan med näringslivet

Näringslivsenheterna i Oxelösund och Nyköping samarbetar med techföretag och skolor för att öka elevernas intresse för tech-branschen, särskilt i årskurs 8 inför elevernas framtida gymnasieval. Arbetet syftar till att säkra framtida kompetensförsörjning. Hittills har över 300 elever träffat näringslivsrepresentanter och fler skolbesök planeras till hösten. 

Följ gärna TechLab Vetenskapens hus på deras nystartade Instagram.