Närvaroteamets arbete ökar skolnärvaron

23 oktober 2024
Barn och utbildning Barn och utbildning

Kommunens satsning på att öka närvaron för elever med oroande hög frånvaro är inne på sitt fjärde år. Vid Närvaroteamets redovisning i Barn- och ungdomsnämnden i september framgick att teamet skapat en positiv utveckling, där elever med hög frånvaro minskat avsevärt från 2021 till 2024.

Sedan starten 2021 finns en positiv trend med ökad närvaro för varje termin. 

  • Mellan höstterminen 2021 och vårterminen 2024 har antalet elever, som har 15 procent eller mer frånvaro, i förskoleklass upp till årskurs 6 i den kommunala grundskolan, minskat från 1112 till 693.
  • Från vårterminen 2023 till vårterminen 2024 har totalt antal elever, med 15 procent frånvaro eller mer, i förskoleklass till årskurs 4 i den kommunala grundskolan, minskat från 619 barn till 408. 

Närvaroteamet har arbetat fram en metod som bygger på att skapa en trygg och inkluderande skolmiljö där elever trivs och känner sig sedda. Under 2023 implementerades metoden hos samtliga grundskolor i kommunen och under 2024 hos samtliga förskolor. 

– Det goda resultat som vi nu börjar se, är en effekt av ett framgångsrikt arbete med att stödja både skolpersonal och föräldrar i att främja elevers närvaro. Genom att tidigt upptäcka frånvaroproblem och ett nära samarbete med vårdnadshavare samt andra viktiga aktörer har rätt insatser lyckats sättas in i tid, Christina Ivarsson Ålstig, enhetschef Närvaroteamet. 

Om Närvaroteamet

Det övergripande målet för Närvaroteamet är att öka närvaron inom förskolan och grundskolan, från förskoleklass upp till årskurs 9. Genom att införa systematiska metoder och arbetssätt, utbilda skolpersonal och stärka samverkan med socialtjänsten, arbetar teamet för att säkerställa att fler elever är i skolan och att deras välmående förbättras. Närvaroteamet arbetar med kommunala och fristående grundskolor i Nyköping.