Lokal mataffär ansluter sig till hemtjänstens matinköp

11 september 2024
Omsorg och stöd Kommun och politik

Nu finns ytterligare en matleverantör att välja på för de hemtjänstkunder som har insatsen inköp.

Från och med 11 september 2024 finns Stora Coop Nyköping vid sidan av tidigare Mathem att välja på för hemtjänstkunderna. Alla matinköp görs digitalt tillsammans med hemtjänstpersonalen.

Maten levereras sedan direkt hem till kunden. För de kunder som bor på landsbygden sker leverans till ett kylt matskåp. Hemtjänstpersonalen hämtar maten där och levererar hem till kunden.

- Det är glädjande att en lokal handlare nu har valt att ansluta sig. Den möjligheten har funnits ett tag, men det är först nu som allt faller på plats. Vi är glada att kunderna nu har ytterligare en att välja bland, säger Carina Wallin, ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Tidigare deltog enbart en aktör

Det är i dag knappt 300 kunder som har insatsen inköp. Sedan några år sköts inköpen digitalt och i den första upphandlingen var det bara Mathem som valde att delta, och fick därmed uppdraget.

De senaste åren har fler lokala leverantörer på olika sätt byggt ut sina verksamheter med varuplock och utkörning och har andra möjligheter att erbjuda sina tjänster.

- Med det nya systemet kan fler välja att ansluta sig. Vi har vissa grundkrav på beställningssystem och annat. Det ska vara lätt för personalen att hjälpa kunden att göra beställningar, säger Christopher Jonsson, upphandlingschef i Nyköpings kommun.