Lek- och lärskogen i Brandkärr är invigd

29 november 2023

På onsdagen var skogsgläntan på Brandkärrsvägen full av snö, barn, vuxna och aktivitet när en ny lek- och lärskog invigdes. Gläntan har nu röjts upp och parkenheten på Tekniska divisionen har använt naturens material till möblemang och lärande inslag.

Tal hölls, barnen namngav platsen med hjälp av en banderoll, korv grillades och självaste Skogsmulle var mycket nöjd med insatserna.

Skolans biträdande rektor Cecilia Vikman, Barn- och ungdomsnämndens ordförande Torbjörn Kock (S) och vice ordförande Anki Hartmann (M) var på plats.

- Den här platsen kommer att vara till nytta och glädje inte bara för er som går i skolan nära utan också för alla andra barn och vuxna här i området. Så många fina inslag som kan nyttjas för att lära om och med hjälp av naturen, gratulerar Torbjörn Kock.

Inslag för lek och lärande

Några av de saker som gjorts på den nya platsen:
- Området har röjts på sly och gamla upplagshögar.
- En hinderbana har byggts.
- En labyrint av stenar har lagts.
- Fina träd har tagits fram och kompletterats med ek och lind.
- En faunadepå med titthål har ställts i ordning.
- Den lilla pulkabacken har röjts fram.
- Fina sittplatser med grillplats har byggts och
- stubbar och grenar har nyttjats till inredning.

Till våren kommer fler informationsskyltar upp om bland annat träden och insekter i faunadepån. Förhoppningen är också att barnen ska bygga på med sina egna alster framöver, kanske fågelholkar.

- Det är roligt när man verkligen går in och satsar på ett ställe så här. Vi har fått fria händer och utlopp för vår kreativitet och jag hoppas att barnen ska trivas här minst lika mycket som vi när vi byggt, säger arbetsledare Mihaly Sarpatki, som ställt i ordning skogen tillsammans med kollegor på Parkenheten.

Med på invigningen var också Friluftsfrämjandet och Scouterna som vid olika stationer visade vad som kan vara bra att kunna i skogen. Självaste Skogsmulle var med och invigde när namnbanderollen “Lek- och lärskogen” rullades ut av barn från Brandkärrsskolan.

- Jag tycker det är kul! Och jag är här för maten. Oj, där är en pulkabacke. Nu ska jag åka pulka! utbrister Fatima innan hon springer iväg. Fatima var en av alla de elever som var på plats från Brandkärrskolan.

Finansering från Boverket

En del av lek- och lärskogen har finansierats med hjälp av Boverkets “Stöd för gröna och trygga samhällen”. Total har arbetet kostat 222 000 kronor och Boverket står för 50 procent av den summan.