Kultur- och fritidsnämndens budget för 2024

12 januari 2024
Kommun och politik Uppleva och göra

Kultur- och fritidsnämndens budgetram 2024 ligger på 138,8 miljoner kronor, en ökning med 7,4 miljoner jämfört med 2023. Kultur- och fritidsnämndens största kostnader ligger precis som tidigare på lokaler för verksamheter, biblioteksverksamhet, föreningsstöd och Kulturskolan.

Nytt för budgetåret 2024 är bland annat att 150 000 kronor avsätts för ledning av projektet Ungdomsstad. Projektet syftar till att fortsätta stärka verksamheterna för kommunens ungdomar genom att vidareutveckla en samverkansform mellan kommunens egen verksamhet Ung Arena och de ideella ungdomsföreningarna.

På ett övergripande plan ska kommunens arbete inom kultur, fritid och idrott få en mer strategisk inriktning under 2024. En ny målsättning är att tydliggöra hur kommunens Agenda 2030-styrning för att uppnå en ekologisk, ekonomisk och social hållbar samhällsutveckling speglas inom målområdena fritid och kultur.

- Kultur- och fritidsverksamheten ska bidra till ett livfullt och hållbart Nyköping där alla medborgare har möjligheter att växa och utvecklas utifrån sina intressen. Genom att stärka vårt strategiska fokus vill vi skapa nya möjligheter till samverkan och utveckling både inom kulturen och idrotten, säger Marcus Pehrsson (S), ny ordförande i kultur- & fritidsnämnden.

Inom ramen för 2024 års verksamhet ska också kommunens samtliga spontanidrottsplatser kartläggas och tillgängliggöras för allmänheten.

Länk till nämndens sida med budgetunderlaget.

Nämndens ansvarsområden

Kultur- och fritidsnämnden ansvarar bland annat för kulturskolan, kommunens konstverk, fritidsanläggningar, föreningsbidrag och bidrag till studieförbund. Den ansvarar även för biblioteken och Culturums programverksamhet.