Krisberedskapen utvecklas - Interreligiösa rådet främjar kontakterna

2 oktober 2023
Kommun och politik

Sedan 2022 är det Interreligiösa rådet på plats i Nyköpings kommun, som en del av det utvecklade krisberedskapsarbetet i kommunen. Förberedelser har pågått i flera år och pandemin gjorde att det försenades. Under 2023 har två träffar redan ägt rum och nästa äger rum i februari.

Rådet består av olika trossamfund i Nyköping, polis och kommunrepresentanter. Syftet är att främja dialog, förståelse och samverkan. Att rådet är etablerat och att kontaktvägarna nu finns är viktigt både i vardagen och i samband med samhällsstörningar och kriser i samhället. Då krävs som regel snabba kontakter och snabb informationsdelning.

Utser egna representanter

Alla trossamfund har utsett representanter till rådet som ska träffas ett par gånger om året. Goda kontakter, en förtroendeskapande dialog mellan olika aktörer och synen på föreningars viktiga roll bidrar till ett tryggare samhälle. Vid akuta händelser finns tanken att trossamfunden ska kunna fungera som samlingsplatser för sina medlemmar. Samfunden är också en trygg och säker kanal som kan bidra till att kommunen och myndigheter kan få ut korrekt och bekräftad information till drabbade i svåra situationer. Trossamfunden har dessutom värdefulla kunskaper och resurser att bidra med och en utvecklad förmåga att kunna stödja medmänniskor i kris genom omsorg och samtal.

Rådets viktiga roll

Utifrån behovet av ett starkt totalförsvar som omfattar både civil beredskap och militärt försvar, ska alla kommuner skapa en god förmåga att hantera krissituationer. Trossamfundens förmåga att skapa förutsättningar för interreligiös samverkan, dialog och kommunikation om olika samhällsgemensamma angelägenheter roll har en viktig roll i sammanhanget.

Agendan görs gemensamt

Inför rådets samverkansmöten kan varje trossamfund komma med förslag på ämnen. Nyköpings kommun är sammankallande för rådet. I styrgruppen för interreligiösa rådet ingår kommunens integrationsstrateg och representanter från avdelningen Säkerhet och krisberedskap på division Räddning och säkerhet. I dagsläget ingår enbart statsbidragsberättigade religiösa samfund. Det hindrar inte att kommunen kan ha kontakter med andra religiösa föreningar och samfund.