Kontrollköp visar behov av skärpt ålderskontroll i Nyköpings butiker

15 oktober 2024
Bo, bygga och miljö Företag och näringsliv

Nyköpings kommun har under sommaren genomfört totalt 41 kontrollköp på 36 olika verksamheter som säljer tobak, folköl och receptfria läkemedel. De genomfördes för att undersöka om verksamheterna följer lagen om att kräva legitimation vid köp av produkter med åldersgräns. 

Kontrollköpen genomfördes med hjälp av två 19-åriga kvinnor som besökte verksamheterna under två dagar i juni.

Resultaten visar att det finns förbättringspotential. I 54 procent av alla kontrollköp kunde kontrollköparen genomföra sitt köp utan att visa legitimation. Detta är en kraftig ökning från 2022, då endast 20 procent av köpen genomfördes utan legitimation.

Resultaten följdes upp dagen efter köpen med besök hos de verksamheter där brister upptäcktes, och dialog har förts om vikten av att följa rutinerna för ålderskontroll, särskilt för personer som ser ut att vara under 25 år.

– Trots att resultaten var sämre än vid tidigare kontroller ser vi detta som ett bra underlag för fortsatt dialog med verksamheterna. Under kommande tillsyner kommer vi att fortsätta den dialogen för att förbättra rutinerna kring legitimation och säkerställa att produkter med åldersgräns inte säljs till personer under 18 år, säger Therése Stedtlund som är livsmedelsinspektör i Nyköpings kommun.

Hon menar att kontrollköpen är en viktig del av arbetet för att skydda ungdomar och främja ansvarsfull försäljning inom kommunen.

– Det används som en del av kommunens förebyggande arbete för att minska hälsorisker relaterade till alkohol, tobak och liknande produkter samt för att begränsa tobaksanvändningen bland barn och ungdomar, säger Therése Stedtlund.

Så genomfördes kontrollköpen

Kontrollköpen genomfördes genom att båda kontrollköparna gick in samtidigt i verksamheten där den ena har testat att köpa tobak, folköl eller receptfria läkemedel utan att legitimera sig och den andra har tagit in information om ungefärlig ålder, namn eller andra kännetecken på personalen som de försökt köpa produkten av.

Två 19-åringar utförde kontrollköpen under måndagen den 24 juni och tisdagen den 25 juni 2024.

Fakta åldersgränser

I Sverige finns strikta regler för försäljning av produkter med åldersgräns, såsom tobak, folköl och receptfria läkemedel. Syftet med reglerna är att skydda unga från skadliga produkter och säkerställa att försäljning sker ansvarsfullt.

Åldersgränsen för att köpa folköl, tobak och liknande produkter, som cigaretter, snus och e-cigaretter, är 18 år. Försäljare är skyldiga att alltid begära legitimation om köparen ser ut att vara under 25 år.

Receptfria läkemedel får endast säljas till personer över 18 år. Det är upp till butiken att säkerställa att åldersgränsen efterlevs genom legitimation, när kunden ser ut att vara under 18 år.

Kontrollköpet får inte användas av kommunen som underlag för någon administrativ sanktion gällande tobak, elektroniska cigaretter och påfyllnadsbehållare eller tobaksfria nikotinprodukter.