Kompetens- och arbetsmarknadsnämndens budget för 2024

11 januari 2024

Budgetramen för kompetens- och arbetsmarknadsnämnden ligger på 107,4 miljoner kronor. Det är en ökning med drygt tre miljoner från 2023.

I budgeten finns utökade och nya satsningar på ungdomar, unga 20-24 år samt språksvaga. Nya verksamheten Second chance school ska få fler unga att börja arbeta eller studera.

Ett särskilt uppdrag blir även att utveckla och arbeta med Nyköpings kommuns ”heltidsmodell”, som innebär att kompetenshöjande insatser ska ges i kombination med Campus Nyköpings reguljära utbildningsinsatser eller Jobbtorgs ordinarie arbetsmarknadsinsatser, så att den totala omfattningen för deltagarna blir heltid.

- Dilemmat med kompetensbrist samtidigt som det finns hög långtidsarbetslöshet kan endast bryggas med utbildning. Därför får Campus Nyköping 10 extra miljoner kronor under 2024. Målet är att under mandatperioden halvera försörjningsstödet orsakat av arbetslöshet. Jobbtorg är motorn i detta arbete som nu utökas med integrationsvägledning och integrationssamordning. Integration skapas genom ett jobb, en utbildning och goda kunskaper i svenska, säger Johan Wachtmeister (M), ordförande i kompetens- och arbetsmarknadsnämnden.

För gruppen språksvaga satsas 1,4 miljoner kronor på att fler elever inom SFI ska kunna gå sammanhållen utbildning och 0,7 miljoner avsätts till utökad studie- och yrkesvägledning för målgruppen. Nämnden minskar samtidigt sin budget för Medel mot segregation från 9 till 3,2 miljoner kronor.

Länk till budgethandlingarna.

Nämndens ansvarsområden

Kompetens- och arbetsmarknadsnämnden har ansvar för kommunens uppgifter inom arbetsliv, lärande för vuxna och integration. Den har även hand om feriepraktik och det kommunala aktivitetsansvaret.