Kommunen välkomnar Båktorps elever

16 maj 2024

Tillståndet för friskolan Båktorp dras in och verksamheten upphör den 20 juni. I samarbete med Båktorp samt vårdnadshavarna har förberedelser gjorts och eleverna välkomnas till kommunens verksamheter från och med höstterminens start. 

Förvaltningsrätten har avskrivit den överklagan som Båktorp skola lämnat in på Skolinspektionens beslut om indraget tillstånd. Båktorps styrelseordförande Erik Westlund har meddelat kommunen att de inte kommer att överklaga till Kammarrätten och därmed upphör verksamheten den 20 juni.

Personal, elever och vårdnadshavare vid Båktorp skola har fått information under dagen och kommunen förbereder sig nu på att ta emot fler elever.

-    Vi har tagit emot beskedet om Båktorp och förbereder oss nu för att välkomna eleverna. Som kommun har vi ett ansvar att ha plats för elever från friskolor som blir av med sitt tillstånd eller går i konkurs. Vissa förberedelser är redan gjorda, nu ska vi återkomma till vårdnadshavarna med en planering för varje elev, berättar Peter Ekedahl, divisionschef Utbildning.

Under tiden som beslut om överklagan väntats in, har division utbildning haft personliga möten med vårdnadshavarna.

-    Samtalen har varit en del av våra förberedelser och det har varit viktigt för oss att lyssna in vårdnadshavarnas tankar i detta. För att ta fram en bra skolplan för varje elev och göra övergången så bra som möjligt, är all information viktig, berättar Anna-Maria Ringgren, elevhälsochef i Nyköpings kommun.

Bakgrund

I vintras fattade Skolinspektionen beslut om att dra in tillståndet för Båktorp, en av de fristående skolorna i Nyköpings kommun.

Båktorp skola överklagade Skolinspektionens beslut till Förvaltningsrätten, som nu meddelat att Skolinspektionens beslut ligger fast. Båktorp skola kommer inte att överklaga till Kammarrätten och därmed upphör verksamheten den 20 juni.

När en friskola blir av med sitt tillstånd eller går i konkurs så har kommunen ett ansvar att ta emot berörda elever som är skrivna i Nyköpings kommun.