Nyköpings äldsta förskola fyller 70 år

20 september 2024
Barn och utbildning Bo, bygga och miljö Kommun och politik Uppleva och göra Barn och utbildning Bo, bygga och miljö Kommun och politik Uppleva och göra

Klockberget invigdes 1954 och det firas med öppet hus och en utställning senare i höst.

Dagens 70 barn går på avdelningar som har samma namn sen 1950-talet: Storstugan, Mellangården, Lilla barnkammaren och LillSesam. Röda stugan är numera personalutrymme.

– Förskolan med sina 70 år tillhör en viktig del av Nyköpings historia. Jubileumsdagen kan barn, anhöriga och personal som tidigare gått eller arbetat på förskolan uppleva minnen, lokaler och miljöer från förr. Klockbergets förskola är Nyköpings äldsta och det bedrivs fortfarande barnverksamhet här, säger Malin Helmersson, biträdande rektor.

16 pedagoger arbetar idag på förskolan som bedriver modern utbildning och undervisning i dessa anrika lokaler.

Förskolans källare är en liten skattkammare med tidningsurklipp, fotoalbum, teserviser, sagoböcker, leksaker, stolar och husets originalritningar. Eva Josephson, konst- och utställningsansvarig på Nyköpings kommuns konst, har varit med och valt ut material för en utställning senare i höst.

– Tidningsurklippen från 50-talet ger en intressant inblick i hur barn och kvinnor skildrades under den tiden, säger Eva Josephson.

Öppet hus 4 oktober och utställning på Culturum

Jubileumsdagen fredag 4 oktober firas med förskolebarnen på förmiddagen och på eftermiddagen mellan kl 15-17 är det öppet för allmänheten och inbjudna. Den 21 oktober öppnar en utställning på Culturum om Nyköpings äldsta förskola.

 

För mer information, kontakta

Malin Helmersson, biträdande rektor
malin.helmersson@nykoping.se
Tfn 0155-45 71 14