Känslan av trygghet ökar på skolorna

22 november 2023

De allra flesta elever i Nyköpings kommunala grundskolor känner sig trygga. Det visar resultatet från årets trygghetsenkät som eleverna svarat på. Tryggheten har ökat för alla stadier i grundskolan - på Nyköpings högstadium känner sig 96 procent trygga i sin klass.

- Det är andra året i rad som vi kan utläsa fina resultat kring svaren från eleverna i trygghetsenkäten. Frågan kring deras och personalens arbetsmiljö är ständigt aktuell och viktig. Att barnen känner sig trygga och att de trivs i skolan är en förutsättning för att de ska kunna lära sig och utvecklas, säger Carina Hall, skolchef för Nyköpings grundskolor.

Resultat F-6

Inom grundskolans låg- och mellanstadie, från förskoleklass upp till årskurs 6, har enkäten besvarats av 87 procent av eleverna. Totalt 3 884 elever var inskrivna då enkäten genomfördes.

Resultatet visar att 92,2 procent upplever att de är trygga i skolan och sin klass. Det är en svag ökning mot 2022 där resultatet var 91,8 procent.

- Vi har gjort satsningar inom hela grundskolan, bland annat rastaktiviteter och ökad vuxennärvaro för att skapa trygghet på platser där eleverna har angett att de känner sig otrygga. Sen arbetar vi även ämnesövergripande med demokrati, relationer och bemötande, berättar Carina Hall.

Högstadiets resultat

På Nyköpings högstadium har resultatet ökat för andra året i rad, 93,1 procent av eleverna anger att de känner sig trygga i skolan. Det är den högsta siffran på fem år för högstadiet.

Enkäten har besvarats av 738 elever i årkurs 7-9 på Nyköpings högstadium, vilket motsvarar 83 procent av eleverna på skolan. 95,7 procent av eleverna som svarat känner sig trygga i sin klass, motsvarande siffra 2022 är 94,1 procent.

- Vi är otroligt stolta över våra resultat på trygghetsenkäten. Vi satsar mycket på det främjande och förebyggande arbetet både i klassrummen och på rasterna. Våra trygghetsteam gör ett fantastiskt arbete tillsammans med elevhälsan, lärare och alla andra viktiga vuxna på skolan, säger Tina Johansson, rektor Nyköpings högstadium.

Fakta om enkäten

Trygghetsenkäten genomförs varje år inom den kommunala grundskolan. Enkäten är helt anonym och innehåller olika frågor beroende på vilket stadie eleven går i – lågstadiet är förskoleklass upp till årskurs 3, mellanstadiet årskurs 4 till 6 och högstadiet årskurs 7 till 9. Två frågor finns med i alla stadier: det är ”känner du dig trygg i klassen?” och ”känner du dig trygg i skolan?”.

Enkäten är ett verktyg för skolorna där resultatet visar om det arbete som görs ger önskad effekt eller om andra insatser är nödvändiga. Enkäten är en del av grundskolans kvalitetsuppföljning.