Känd författare prisad av Nyköpings kommun

11 september 2024
Kommun och politik Uppleva och göra

10 september 2024 delade Nyköpings kommun och Sörmlands museum ut Sveriges största historiepris till författaren och historikern Henrik Berggren.

I år är det 30-årsjubileum för Nyköpings kommuns utdelande av priset, som från början hette Hertig Karls pris. Marcus Pehrsson, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, var prisutdelare.

- Jag är oroad över att vi i vår rastlösa tid kanske underskattar historien, både som individer och samhälle. Ett samhälle utan sin historia vore som en människa utan minne: Vad har jag varit med om, och hur går jag vidare? Finns inte den reflektionen tror jag verklig utveckling blir omöjlig. Historia är livsviktigt och därför är det en ära att få dela ut Stora historiepriset, säger Marcus Pehrsson (S).

I sin motivering skriver juryn bland annat:

”Hos Henrik Berggren förenas på bästa sätt historikerns källkritiska blick med journalistens kvicka penna och folkbildarens berättarlust”.

Priset är på 100 000 kronor och därmed det största i landet.

Om pristagaren

Henrik Berggren, född 1957 i Uppsala, är historiker, författare och journalist. 

Han har varit kulturchef och ledarskribent på Dagens Nyheter. Han har också skrivit en rad verk om svensk 1900-talshistoria, senast den nyss avslutade trilogin Landet utanför. Sverige och kriget 1939–1940, respektive 1940–1942 och 1943–1945. 

Fakta om Stora historiepriset

  • Är Sveriges största historiepris.
  • Delas ut av kultur- och fritidsnämnden i Nyköpings kommun och Sörmlands museum.
  • Delas ut till historiker eller annan, som - utan att göra avkall på fackmässig korrekthet - lyckats föra ut historiska kunskaper och forskningsresultat i en vidare krets så att intresset för ämnet ökat.
  • Har delats ut årligen sedan 1994 och gått till några av Sveriges mest erkända historiker.
  • Kan inte sökas. En oberoende jury utser pristagaren.