Kamerabevakning för ökad trygghet

11 september 2024

Frågan om kamerabevakning i kommunala verksamheter har varit aktuell under en längre tid. Nu är upphandlingen klar och innan året är slut väntas de första kamerorna sitta på plats.

Nyköpings gymnasium Gripen och Nyköpings Arenor Rosvalla är de verksamheter som i dagsläget är aktuella för kamerabevakning. Kommunen har gjort en behovsanalys som ligger till grund för beslutet vilket innebär att man tittar på vilka platser som har behov av kamerabevakning. Det måste till exempel vara platser där incidenter sker och där läget anses vara sådant att kamerabevakning utöver andra åtgärder kan bidra till ökad trygghet.

 

Först ut är Nyköpings gymnasium Gripen

Nu är också upphandlingen av kameror och kamerasystem klar. Först ut att få kameror på plats är Nyköpings gymnasium Gripen.

- Det känns jättebra att upphandlingen är klar så att vi kan gå vidare i processen. Nästa steg är att vi tillsammans med skolan ska göra en konsekvensbedömning. Den ska innehålla information om vem som ska hantera det inspelade materialet, hur det ska hanteras och bevaras, vilken teknik som ska användas och vad som ska lämnas till polis. Ambitionen är att kamerorna ska finnas på plats och vara i drift innan året är slut, säger Anders Ågerfalk, larmsamordnare i Nyköpings kommun.

Arbetet med kamerabevakning på Rosvalla kommer att påbörjas under 2025. Eftersom Rosvalla är en allmän plats krävs en ansökan om tillstånd för att få sätta upp kameror där. 

 

Kamerabevakning ska fungera som ett komplement

Kamerorna är bara en del i kommunens brottsförebyggande arbete, som till exempel inkluderar fysisk närvaro, belysning och samverkan med polis.

- Vi ser kamerabevakning som ett bra komplement till det brottsförebyggande arbete som vi redan bedriver. Det är ingenting som vi tar till som en första åtgärd eller som ersätter annat. Behovet av kamerabevakning är också föränderligt och vi kommer titta uppföljande på var kamerorna ska sitta och anpassa åtgärderna därefter, säger Tobias Davidsson, säkerhetschef i Nyköpings kommun. 

 

Krav vid kamerabevakning

  • Samtliga kameror ska sitta i områden där incidenter sker.
  • För allmänna ytor, som de flesta på Rosvalla, krävs tillstånd från Integritetsskyddmyndigheten. Vissa ytor anses inte allmänheten ha tillgång till. Då krävs inte tillstånd. Men reglerna gäller oavsett.
  • Bevakningsintresset ska väga tyngre än integritetsintresset. Generellt är det integritetskänsligt att bevaka en skolbyggnad. Eleverna har inget val, utan måste enligt skolplikten befinna sig i skolan.
  • Kommunen måste göra en konsekvensbedömning: Vem och hur hanterar det inspelade materialet, bevaring, vilken teknik ska användas och vad som ska lämnas till polis.


Läs mer om kommunens brottsförebyggande arbete här.